today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Πολωνία: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τις χώρες που πληρώνουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τιμωρήσει τις χώρες που χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα η Πολωνή υπουργός Κλίματος, Άννα Μόσκβα, μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή αερίου στη Βαρσοβία και τη Σόφια.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ φαίνονται διχασμένες σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να εξακολουθήσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές χώρες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πολλές χώρες στην Ευρώπη εξαρτώνται πολύ από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Η Πολωνία, μία από τις χώρες της ΕΕ που στηρίζουν πιο ένθερμα την επιβολή τιμωρητικών κυρώσεων στη Μόσχα, εκτίμησε ότι το μπλοκ θα πρέπει να απαγορεύσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι πλήρεις κυρώσεις στο αέριο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα με τη Gazprom (…) Αναμένουμε αυτές τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Μόσκβα μιλώντας αργά χθες Τετάρτη στο πολωνικό δίκτυο Polsat News.

Οι χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται περισσότερο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, πρόσθεσε η ίδια.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για αυτές τις χώρες (που πληρώνουν σε ρούβλια) και ότι κατά συνέπεια θα σταματήσουν να πληρώνουν σε ρούβλια», επεσήμανε η Πολωνή υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει τι επιπτώσεις θα ήθελε να υπάρξουν.

Το νέο σύστημα πληρωμών για το φυσικό αέριο της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών στη Gazprombank όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

Ήδη σήμερα η γερμανική εταιρεία Uniper γνωστοποίησε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ