today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος: Η πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και τα goldenboys της ΔΕΗ φτιάχνουν “ανάκτορα”

«Η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και αδυνατεί να πληρώσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, τη στιγμή που τα goldenboys της ΔΕΗ φτιάχνουν “ανάκτορα”. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4FM».

«Στην πραγματικότητα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας ληστρικός τρόπος, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε οι ζημιές που θα έπρεπε κανονικά να απορροφούν οι εταιρείες ενέργειας, να φορτώνονται στους πολίτες. Είναι αυτό που λέμε: Τα κέρδη δικά τους, οι ζημιές στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Για την προσφυγή ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σχολίασε: «Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο στον αγώνα ενάντια στα μέτρα που τροφοδοτούν την ακρίβεια».

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει το σύνολο των αυξήσεων στο ρεύμα, στις τιμές χονδρικής, να περνά στους καταναλωτές», τόνισε, λέγοντας ότι «είμαστε πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα ήδη από τον Αύγουστο, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ: «Αντί να παίζει έναν ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά και να συγκρατεί τις τιμές της ενέργειας, η ΔΕΗ λειτουργεί πλέον με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με μοναδική έγνοια να πηγαίνει καλά η μετοχή της». «Αυτό όμως οδηγεί χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, και να έχουμε πλέον εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, αρνείται να υλοποιήσει αυτονόητα μέτρα που έχουν προταθεί ακόμα και μέσα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν: Εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας». «Αν κάποιος εξετάσει τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, βλέπει ότι στην ελληνική αγορά ενέργειας το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κέρδη που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Όταν η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει αυτά τα χρήματα και να τα επιστρέψει στους πολίτες, αυτό σημαίνει ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια εις βάρος της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

«Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης: Ο κ. Στάσσης, ένα από τα goldenboys της ΔΕΗ, να χτίζει “ανάκτορο” σχεδόν 800 τμ και η πλειοψηφία της κοινωνίας να μη μπορεί να βγάλει τον μήνα και να έχουμε ήδη 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος, να μη μείνει ούτε ένας πολίτης χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που στην πραγματικότητα είναι ρήτρα Μητσοτάκη».

«Το επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει και θεσμικές, αλλά και κοινωνικές, κινηματικές πρωτοβουλίες απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα κοινωνικής προστασίας κατά της ακρίβειας», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα από τη Ρωσία, απάντησε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνειδητές πολιτικές επιλογές, άφησε ανοχύρωτη τη χώρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση». «Πρώτα απ’ όλα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων της ενέργειας», εξήγησε,«αλλά και με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε, με αποτέλεσμα να βαθύνει κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει παρατήσει τα λιγνιτικά πεδία», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ -και στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- έχει ακυρώσει στην πράξη τη νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες που θα βοηθούσε συνεταιρισμούς, αγρότες, τοπική αυτοδιοίκηση, να παράγουν ρεύμα με ΑΠΕ».

«Σε κάθε περίπτωση η ρίζα του προβλήματος είναι η σημερινή κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή», σημείωσες. «Τα πράγματα στη χώρα μπορούν να πάνε αλλιώς. Οι 5+1 προγραμματικοί άξονες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη της εργασίας και των νέων ανθρώπων, για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει ένα διαφορετικό μέλλον που θα σέβεται τους πολίτες και δεν θα προστατεύει την αισχροκέρδεια», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ