today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Η «καυτή» ατζέντα Μητσοτάκη-Μάριν, στη σκιά των Ρωσικών ωμών εκβιασμών

Εν μέσω των κλιμακούμενων ρωσικών πολεμικών απειλών προς την Ευρώπη και της εκβιαστικής απόφασης της Μόσχας  να κλείσει τις στρόφιγγες του  φυσικού αερίου στην  Πολωνία και τη Βουλγαρία, πραγματοποιείται η σημερινή άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μάριν.

Του Κώστα Πασίση

Η συνάντηση, που είναι η πρώτη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, χαρακτηρίζεται σημαντική επειδή συμπίπτει χρονικά με μια πλειάδα «καυτών» γεγονότων, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση όπου η Φινλανδία εκφράζει  τις επιφυλάξεις της για κρατικές παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη αγορά, ενόψει της έκτακτης συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Αλλά και η πρόθεση της Φιλανδίας μαζί με την Σουηδία να ενταχθούν ως πλήρη μέλη στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία.

Αυτά τα θέματα μαζί  με τις διμερείς  σχέσεις  και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο,  άλλο ένα ανοικτό  «μέτωπο», που σύντομα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών ζυμώσεων, λόγω των υδρογονανθράκων, θα συζητηθούν εκτενώς στην επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη-Μάριν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βέβαιο είναι ότι θα μεταφέρει  τη θέση των χωρών του Νότου για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά, όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως γνωστόν η αδιαπραγμάτευτη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν υπάρξει ομοφωνία,  κατανόηση και  αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη της Ευρώπης, η Ελλάδα θα εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Ενεργειακά ασφαλής η Ελλάδα

Το βασικό θέμα όμως των τελευταίων 24ωρων για τη χώρα μας είναι η διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, λόγω μη πληρωμής με ρούβλια.

Γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον σκεπτικισμό στο Μαξίμου με το αιτιολογικό ότι η Αθήνα βρίσκεται στον κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» προς τη Μόσχα, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα.

Αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα φαίνεται ότι  θα έλθει η Ελλάδα στις 20 Μαΐου, ημέρα πληρωμής του Ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει στον Ρωσικό εκβιασμό, «σπάζοντας» τη γραμμή της Δύσης αλλά περιμένει μια ενιαία απάντηση από την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση  εμφανίζεται καθησυχαστική και λέει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας.

«Είμαστε από καιρό προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη. Για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα ασφάλειας στον εφοδιασμό. Υπάρχει ομαλή ροή εφοδιασμού. Η χώρα έχει συμβόλαια προμήθειας και το Δημόσιο και οι ιδιώτες με την Gazprom, που λήγουν στο τέλος του 2026», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του εξήγησε τους λόγους που δεν διαφαίνονται ελλείψεις στην αγορά.

«Όταν πρωτοδιατύπωσε την απειλή ο Πρόεδρος Πούτιν, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΠΑ, επεξεργάστηκαν  όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση και ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, τα φορτία LNG, την παραγωγής ρεύματος από μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ, την αύξηση των εφεδρειών του λιγνίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη σε νέα δοκιμασία

Μετά τις αποφάσεις  της Gazprom, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προέδρευσε σε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια όπου εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές για να μην προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, στη διάρκεια της οποίας τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει ενεργειακά τη χώρα του, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το όλο θέμα, όμως είναι περίπλοκο και για άλλη μια φορά δοκιμάζεται η  συνεκτικότητα της Ευρώπης που δείχνει να «πελαγοδρομεί» και να είναι μπερδεμένη…

Έτσι η  πρόεδρος της Ε.Ε Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία θα πάρουν φυσικό αέριο από τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Και αυτό επειδή κυκλοφορούν πληροφορίες ότι κάποιες χώρες πληρώνουν τη Ρωσία ήδη με ρούβλια για να μην διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου.

Το τοπίο ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει σε τρεις ημέρες όταν η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει το συμβόλαιο με την Gazprom.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ