today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ψηφιοποίηση ναι, απλοποίηση όχι πάντα – Γράφει ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος

Ψηφιοποίηση δεν σημαίνει πάντα απλοποίηση. Ενίοτε δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από τις μη ψηφιακές διαδικασίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσληψη προσωπικού.

Γράφει ο Αγαμέμνoνας Σταυρόπουλος*

Με τον παραδοσιακό τρόπο, όταν ένας νέος εργαζόμενος αναλάμβανε εργασία, ο εργοδότης έπρεπε να τον γράψει στο βιβλίο προσωπικού. Από εκεί και πέρα μέσα σε οκτώ ημέρες θα έπρεπε να υποβληθεί η αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και μέσα σε 15 ημέρες ο πίνακας προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας.

Από την 1η Μαρτίου 2013 η διαδικασία της πρόσληψης άλλαξε και γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΡΓΑΝΗ. Η διαδικασία ορίζει ότι η πρόσληψη θα πρέπει να γίνει πριν αναλάβει εργασία ο εργαζόμενος. Το πρόβλημα δημιουργείται στις περιπτώσεις έκτακτων προσλήψεων. Θα πρέπει ο λογιστής να σταματήσει ό,τι κάνει, ώστε να κάνει την αναγγελία πρόσληψης, η οποία κάθε άλλο παρά απλή διαδικασία είναι, καθώς απαιτείται ο κωδικός δραστηριότητας ΟΑΕΔ, ο κωδικός κατά ΣΕΠΕ, ο καθορισμός του ωρομισθίου κλπ. Όλα αυτά τα στοιχεία απαιτούνται, ακόμα και όταν η έκτακτη πρόσληψη γίνεται σε μη εργάσιμες ημέρες ή ώρες. Υπενθυμίζουμε ότι αν ο νέος εργαζόμενος αναλάβει εργασία χωρίς να έχει γίνει η διαδικασία πρόσληψης, ο εργοδότης αντιμετωπίζει πρόστιμο 10.500 ευρώ σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου. Ακόμα όμως και αν δεν πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη εφικτή η πρόσληψη του εργαζόμενου πριν αυτός αναλάβει εργασία, τότε δεν υπάρχει τρόπος να δηλωθεί η εργάσιμη ημέρα και ο εργαζόμενος χάνει το ένσημό του.

Σκεφτείτε την περίπτωση ένας τραγουδιστής να αρρωστήσει αιφνιδιαστικά και να αναζητείται Σάββατο απόγευμα ο αντικαταστάτης του. Θα πρέπει να βρεθεί και διαθέσιμος λογιστής να κάνει την πρόσληψη. Ο εργοδότης μπαίνει στο δίλλημα στο αν θα ανοίξει με το ρίσκο του προστίμου των 10.500 ή να μην πραγματοποιήσει την εκδήλωση, στερώντας και από το υπόλοιπο προσωπικό το μεροκάματό του.

Η λύση στην περίπτωση αυτή θα ήταν η απλότητα. Για να αναλάβει εργασία ο εργαζόμενος θα μπορούσε η πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ να δέχεται μια απλή φόρμα αναγγελίας εργασίας. Δεν απαιτείται τίποτα άλλο από τον ΑΦΜ του εργαζόμενου και το ωράριο εργασίας. Από εκεί και πέρα να υπάρχει μια προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών, ώστε να γίνει η πρόσληψη ολοκληρωμένα, με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται. Το κράτος μας πρέπει να πάρει επιτέλους την απόφαση να κάνει την νομιμότητα εύκολη και πρακτική και όχι εμπόδιο στο επιχειρείν και την κοινή λογική.

* Ο κ. Αγαμέμνων Σταυρόπουλος είναι επικεφαλής λογιστής του λογιστικού γραφείου New Accounts A.E

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ