today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Που επενδύει το Μαξίμου για να αλλάξει το κλίμα αβεβαιότητας

Παρά τη δυσμενή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία να μονοπωλούν την επικαιρότητα, στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία  ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή του κλίματος έχει αρχίσει και οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν σε συνθήκες κανονικότητας…

Του Κώστα Πασίση

Τα μηνύματα που έρχονται στη χώρα μας είναι ευοίωνα. Την περασμένη Παρασκευή, ο  οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.

«Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από αυτούς που λαμβάνει υπόψη της  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή μετά δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου και παγκόσμιας αναταραχής επιβεβαιώνει -όπως επισημαίνει ο Πρωθυπουργός- την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, καλά νέα ήλθαν και από την ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat. Όπως ανακοινώθηκε το έλλειμμα διαμορφώθηκε για το 2021 στο 5%, έναντι στόχου 7%, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για πιο γενναίες παρεμβάσεις αναφορικά με  την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το οικονομικό παζλ συμπληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Τα φορολογικά έσοδα για τον Μάρτιο εμφανίζονται αυξημένα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 3,385 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 457 εκατ. ευρώ ή 15,6% έναντι του στόχου, ως αποτέλεσμα της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τουρισμός

Επιπλέον, το Μαξίμου επενδύει πολλά και στον καλοκαιρινό τουρισμό, που αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη  εικόνα που έχει η κυβέρνηση από τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, είναι πολύ καλή. Όπως επισημαίνεται τα στοιχεία από τις προκρατήσεις είναι ενθαρρυντικά, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η ενδεχόμενη επίτευξη υψηλού μεριδίου για τον ελληνικό τουρισμό το 2022 θα αποτελέσει ουσιαστικά επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή πορεία της περιόδου 2012-2019 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων όσο και εισπράξεων.

Μετά την πανδημία

Η ύφεση της πανδημίας, μετα από δυο περιπετειώδη και δύσκολα χρόνια, «κουμπώνει» με τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Από την 1η Μαΐου αίρονται τα εναπομείναντα  περιοριστικά υγειονομικά μέτρα και η ελευθέρια επιστρέφει στους πολίτες.

Κυβέρνηση και κοινωνία αναμένεται να ανεβάσουν στροφές και το αποτύπωμα θα είναι θετικό και κυρίως θα έχει αντίκρισμα στην οικονομία που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για να επιτευχθεί η ολική επαναφορά στην κανονικότητα.

Νέο «πακέτο»

Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι τα 4 δισ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το νέο «πακέτο», θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η χώρα μας θα λάβει μέτρα μονομερώς…

Συνέδριο και μετά Μπάιντεν

Σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο η κυβερνητική αντεπίθεση διάρκειας θα λάβει «σάρκα και οστά» με το συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως 8 Μαΐου στην Αθήνα.

Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει ολόκληρο το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα κάνει έναν εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν τα προγράμματα αλλά και την αξιοπιστία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Κομβικής σημασίας για την αναβαθμισμένη «εικόνα» της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι και το τετ-α-τετ στις 16 Μαΐου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, με ατζέντα τις διμερείς σχέσεις, τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ