today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΗΠΑ: Σχεδόν το 60% του πληθυσμού είχε προσβληθεί από την Covid-19 ως τον Φεβρουάριο

Ως τον Φεβρουάριο του 2022, τουλάχιστον το 58% του αμερικανικού πληθυσμού είχε προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, δείχνει μελέτη των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης υπηρεσίας δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη και βασίζεται στις εξετάσεις αντισωμάτων.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 190 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, με άλλα λόγια αριθμό υπερδιπλάσιο των 80 εκατομμυρίων επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων· που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, δεν διαγνώστηκαν ή δεν απογράφτηκαν από τις υγειονομικές αρχές.

Περίπου το 75% του πληθυσμού κάτω των 18 ετών μολύνθηκε από τον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη, με κολοσσιαία αύξηση των κρουσμάτων –ειδικά μεταξύ των παιδιών– κατά τη διάρκεια του κύματος που αποδόθηκε στην παραλλαγή Όμικρον τον περασμένο χειμώνα.

Η μελέτη έγινε σε εθνική κλίμακα και βασίστηκε στις εξετάσεις για τον εντοπισμό αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου του ιού SARS-CoV-2, που δημιουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρώντας στη μόλυνση.

Τα σημερινά εμβόλια ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργεί αντισώματα εναντίον της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.

Κάθε μήνα, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Ιανουάριο του 2022, εξετάζονταν στο πλαίσιο της μελέτης σχεδόν 75.000 δείγματα αίματος σε όλη τη χώρα· τον Φεβρουάριο, εξετάστηκαν 45.000.

Οι ερευνητές έκαναν κατόπιν υπολογισμούς χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους για αναγωγές κατά ηλικία, φύλο και γεωγραφική κατανομή.

«Δεν εξετάσαμε αν ο κόσμος έχει επίπεδο αντισωμάτων εξαιτίας παρελθούσας μόλυνσης (από τον SARS-CoV-2) που επαρκεί για να προσφέρει προστασία έναντι επαναμόλυνσης ή έναντι της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της λοίμωξης (COVID-19)», τόνισε η Κρίστι Κλαρκ, εκ των επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε την μελέτη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

«Έχει διαπιστωθεί ότι η παρελθούσα μόλυνση παρέχει κάποια προστασία έναντι των πιο σοβαρών μορφών της ασθένειας και των εισαγωγών στα νοσοκομεία — και ο εμβολιασμός, είτε πριν είτε μετά τη μόλυνση, προσφέρει επιπλέον προστασία», πρόσθεσε.

Συνεχίζει να είναι απόλυτα απαραίτητο να φροντίζει κανείς να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά της COVID-19, επισήμανε η Κρίστι Κλάρκ.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν το τρέχον διάστημα τέταρτη δόση εμβολίου στους πολίτες τους άνω των πενήντα ετών και άνω και τρίτη δόση στους νεότερους.

Εξάλλου, η κοινοπραξία Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως κατέθεσε αίτηση για την έγκριση από τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) της τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της COVID-19 για τα παιδιά 5-11 ετών.

Τα παιδιά πέντε ετών και κάτω είναι τα μόνα που δεν είναι ενταγμένα μέχρι σήμερα στην εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης.

«Ο καλύτερος τρόπος να τα προστατεύσουμε είναι να εγγυώμαστε πως είναι περιστοιχισμένα από ανθρώπους που παίρνουν μέτρα πρόληψης», με άλλα λόγια έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν κάνει αναμνηστική δόση ή αναμνηστικές δόσεις, επισήμανε η κυρία Κλαρκ.

Σε εθνική κλίμακα, ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξάνεται ξανά, λόγω δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον, των BA.2 και BA.2.12.1.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 συνεχίζει να υποχωρεί: κυμαίνεται το τρέχον διάστημα γύρω στους 300 την ημέρα. Με αυτόν τον ρυθμό, οι ΗΠΑ θα σπάσουν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων εξαιτίας της νόσου τις προσεχείς εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ