Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ανεπαρκής και καθυστερημένη η αύξηση κατά 43 ευρώ του κατώτατου μισθού

«Ανεπαρκής και με μεγάλη καθυστέρηση η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,7% που ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης», τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς «έχει ήδη εξανεμισθεί από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που έχουν συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και εξουθενώσει τα νοικοκυριά».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «προφανώς προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση θορυβημένος από τη μεγάλη κοινωνική πίεση και οργή». Όμως, σημειώνει, «η αύξηση κατά 43 ευρώ το μήνα, κατά 1,6 ευρώ στο μεροκάματο, δεν μπορεί στο ελάχιστο να αναπληρώσει την τεράστια μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την καθημερινή αγωνία και αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις». Προσθέτει ότι «αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό η “διαπίστωση” του κ. Μητσοτάκη ότι στη χώρα μας είναι “χαμηλές οι αμοιβές των εργαζομένων”, όταν με δική του υπαιτιότητα και της κυβέρνησής του διατηρήθηκε καθηλωμένος ο κατώτατος μισθός για τρία χρόνια -παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές του δεσμεύσεις- και μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάλυση των  συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ακόμη ότι «το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, θα επιδεινώνεται όσο συνεχίζεται η ίδια κυβερνητική πολιτική, η άρνηση φορολόγησης της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, η άρνηση επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η άρνηση μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης».

Καταληκτικά σημειώνει «μόνη λύση είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή», καθώς «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, θα αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, θα καταργήσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας».