today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Αλλάζει την «ατζέντα» ο Μητσοτάκης με τα 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό

Την έμπρακτη παραδοχή ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα μας πρέπει να ανέβουν κατηγορία, σηματοδοτεί η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου στα 713 ευρώ από τα 663 που είναι σήμερα. Και κατά 31 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

Του Κώστα Πασίση

Η αναπροσαρμογή κατά  50 ευρώ και η συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με το 2021, αποτελεί μια αμιγώς πολιτική απόφαση, που εμπεριέχει και την προσδοκία της κυβέρνησης για  συμπόρευση με τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της υπογραφής ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» με τους εργαζόμενους.

Αυτή τουλάχιστον είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία ανέβασε ψηλά τον πήχη, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο του μηδενικού αποτυπώματος, που θα άφηνε η μικρότερη αύξηση, σε μια περίοδο που η ακρίβεια σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, «ροκανίζουν» τα εισοδήματα.

«Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν έναν επιπλέον μισθό, τον 15ο μισθό…

Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση «με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους».

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις επιχειρήσεις να βάλουν πλάτη, να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία και να περάσουν την αύξηση και προς άλλες κατηγορίες μισθωτών, με δεδομένο ότι η εργοδοτική πλευρά πρότεινε αύξηση 4%, που απέχει παρασάγγας από το 9,7% της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού η συγκεκριμένη απόφαση ήταν σχεδόν μονόδρομος, καθώς οι  ανατιμήσεις στην ενέργεια, και τα βασικά είδη διατροφής, προκάλεσαν συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Η δύσκολη εξίσωση

Η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, είχε προαναγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένως στις τελευταίες ομιλίες του είχε τονίσει την ανάγκη για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

«Οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους», ανέφερε στο μήνυμα του, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέλαβε να επιλύσει τη δύσκολη εξίσωση, με τις αντικρουόμενες οικονομικές και πολιτικές παραμέτρους του θέματος, πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για δύο επιπλέον βασικούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι η οικονομία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται σε τροχιά ανόδου που επιτρέπει τέτοιου τύπου κινήσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι περισσότερο πολιτικός. Το Μαξίμου θέλει να τονώσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και να δείξει ότι η ΝΔ είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα, που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Άλλωστε, αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια των προσυνεδρίων της ΝΔ. «Κοινωνική Πολιτική και Ισότητα» ήταν το σύνθημα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Νίκαια. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προλόγισε» στη Βουλή και το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά” του υπουργείου Εργασίας.

Η συνέχεια αυτού του λαϊκού αφηγήματος ήταν η χθεσινή αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά άλλων επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα αναπηρίας και στέγασης κ.α.

Να σημειώσουμε πάντως ότι η χθεσινή πρωθυπουργική παρέμβαση έγινε σε μια περίοδο τριγμών για την κυβέρνηση που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που φαίνεται ώθησε το Μαξίμου στη λήψη δραστικών πρωτοβουλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ