today-is-a-good-day
21.6 C
Athens

Ζελένσκι: Η Ρωσία ίσως δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της – Συνεχής ενημέρωση

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της.

«Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο αιρετός κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή για το εύρος των υλικών ζημιών ως αυτό το στάδιο.

Συνεχής ενημέρωση

Μαριούπολη: Δεν λειτούργησε ούτε σήμερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «δεν λειτούργησε» υποστήριξε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.

«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.

Ζελένσκι: Η Ρωσία ίσως δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» είπε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ζελένσκι: Δεν έχουμε δει το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που επικαλείται το Κρεμλίνο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολές που έστειλε την Τρίτη στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με το Κίεβο εξαρτώνται από την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Ουκρανία: Κομβόι με αμάχους αναχώρησε από τη Μαριούπολη

Δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Ουκρανία: “Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία”

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Το Reuters ζήτησε σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μαριούπολη: 5 Ουκρανοί στρατιώτες “παραδόθηκαν”, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το τελευταίο μέρος που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου στη Μαριούπολη, την χαλυβουργία Αζοφστάλ, κατέθεσαν τα όπλα και 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν, δήλωσαν σήμερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

“Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal”, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε άλλη ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στη δημοσιότητα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη.

Ουκρανία-ΟΗΕ: Περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 5.010.971, ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.

Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τα πλήγματά τους στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

Σ.Μισέλ: Στο Κίεβο σήμερα, στην καρδιά της ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έφθασε στο Κίεβο, την ώρα που η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Στο Κίεβο σήμερα, στην καρδιά της ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter σε ένα μήνυμα που συνοδεύεται από φωτογραφία στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Νορβηγία έστειλε 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral στην Ουκρανία

Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.

Το Όσλο ενημέρωσε πρόσφατα πως δώρισε ιδίως 2.000 αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Όσλο να στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα του, ανάμεσά τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και φορητούς πυραύλους NASAMS. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αντιαρματικά και βαριά πυροβόλα.

Βρετανία: Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αυξάνεται

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία προστίθεται ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα.

“Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία είναι πιθανόν να παραμείνει μικρή μετά την απόσυρσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) από τα βόρεια του Κιέβου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη κίνδυνος πληγμάτων ακριβείας κατά στόχων που αποτελούν προτεραιότητα σε όλη την Ουκρανία”, προστίθεται στην επικαιροποιημένη αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

“Οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την πρόθεσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) να προσπαθήσουν να διαταράξουν την μετακίνηση ουκρανικών ενισχύσεων και οπλισμού προς στο ανατολικό τμήμα της χώρας”, διευκρινίζεται.

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Σαρλ Μισέλ

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter. “Στο Κίεβο σήμερα. Στην καρδιά μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης”, αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μισέλ.

Ουκρανία: Επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

“Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας”, σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Βέλγιο και Ολλανδία στέλνουν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία

Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.

Τζ.Τριντό: Επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ο καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα», διαβεβαίωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων δυο κορών του. Τυχόν πόροι τους στην καναδική δικαιοδοσία θα παγώσουν και δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πανομοιότυπα τιμωρητικά μέτρα προ ημερών.

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του ΣΑ.

Ουκρανία: Η Κρεμίμνα βρίσκεται πλέον πλήρως υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών

 

Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την πόλη Κρεμίμνα (ανατολικά).

Η Κρεμίμνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ρωσία: Νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες του Azovstal

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν σήμερα Τετάρτη τα όπλα τους.

Υπογραμμίζει πως ούτε ένας ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού χθες.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Πεντάγωνο: Οι σύμμαχοι έστειλαν στην Ουκρανία αεροσκάφη

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Ουκρανία έχει υπερβεί τις προσδοκίες των συμμάχων της και στρατιωτικών αναλυτών, όχι μόνο διατηρώντας επιχειρησιακή την Πολεμική της Αεροπορία σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά και επισκευάζοντας αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές και, κατά τα φαινόμενα, ενισχύοντας τον στόλο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ