today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος για τα προγράμματα προμηθειών των ΕΑΣ Αιγίου

Τα προγράμματα προμηθειών που δύναται να ανατεθούν στην ΕΑΣ ΑΒΕΕ, κατά το τρέχον έτος, είναι το πρόγραμμα «Υποστήριξης Φορητού Οπλισμού», ύψους 514.510 ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα «Μετατροπής 500 Πολυβόλων 0,50″ Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)», ύψους 2.132.500 ευρώ. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, Αχμέτ Ιλχάν, Γεώργιος Παπανδρέου και Γεώργιος Φραγγίδης με θέμα «Εργοστάσιο ΕΑΣ Αιγίου».

Αναφορικά με το πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «στην παρούσα φάση εξετάζονται αρμοδίως τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), αξιολόγησης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε ο υπουργός, «θα δρομολογηθεί σε εύθετο χρόνο, καθότι εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό της αναβάθμισης των εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των τυφεκίων G3 εντός του 2022, «επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση μελέτης για την βελτίωση του υφιστάμενου τυφεκίου G3 από τα αρμόδια Συμβούλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 76 του ν.3883/10 (Α’ 167), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 146 του ν.4782/21 (Α’ 36)» πρόσθεσε ο υπουργός.

Μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης, συνέχισε, «θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση αντίστοιχου προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα χρηματοδότησής του».

Για την προμήθεια 1.000 ελαφρών πολυβόλων Minimi, ύψους 10.917.950 ευρώ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος μέσω της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, η συμβασιοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2023».

Επεσήμανε, δε, ότι «το ΓΕΣ προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες για την απόκτηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αμυντικού εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες επιχειρησιακές του απαιτήσεις και τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα».

Για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «τα ΕΑΣ αποτελούν σημαντικό πυλώνα προμήθειας αμυντικού υλικού και ως εκ τούτου αποτελεί πάγια βούληση της η διατήρηση των ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία» καταλήγει στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ