today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μ. Χαρακόπουλος: Η ελληνική ομογένεια, δύναμη για την ΔΣΟ

Με σκοπό την ενημέρωσή του για τη δραστηριότητα του ομογενειακού ελληνισμού και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τον συντονισμό τους με κοινές πρωτοβουλίες των Ορθοδόξων, ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

«Οι ορθόδοξοι στις μη ορθόδοξες χώρες σε όλον τον κόσμο συνιστούν μια αξιοσημείωτη δύναμη, που θα πρέπει να τους εντάξουμε πιο ενεργά στις διαδικασίες που προωθεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με στόχο την αλληλοκατανόηση, την καταλλαγή, την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, την ανάδειξη των χριστιανικών αρχών και αξιών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Μ. Χαρακόπουλος και σημείωσε: «Η δύναμη αυτή έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς, παρά μόνο σε έναν πολύ μικρό βαθμό. Η ελληνική ομογένεια, η οποία επί το πλείστον στο εξωτερικό διατηρεί τη συνοχή της μέσω των εκκλησιαστικών ενοριών, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως βεβαίως αυτό μπορεί να γίνει και με τη διασπορά άλλων ορθοδόξων λαών».

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μ. Χαρακόπουλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον επικεφαλής της ΔΣΟ για την κατάσταση των Ελλήνων της Ουκρανίας και ιδιαίτερα αυτών στην περιοχή της Μαριούπολης, που βρίσκονται στο κέντρο σφοδρότατων μαχών και μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω του αποκλεισμού της πόλης. «Εύλογα, θίξαμε και το μέγα ζήτημα των ημερών, που είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και, ιδιαίτερα, τις τρομερές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ακμαίος ελληνισμός της περιοχής της Μαριούπολης και εν γένει της Αζοφικής. Και με αυτήν την ευκαιρία, ενόψει της Αναστάσεως, της μεγάλης εορτής της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την ευχή να επικρατήσει η λογική και να σιγήσουν τα όπλα. Τέλος, συζητήσαμε με τον φίλο υφυπουργό ζητήματα που απασχολούν τα παλαίφατα πρεσβυγενή πατριαρχεία, που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, συρρίκνωση του ποιμνίου τους στην καθ’ ημάς και την εγγύς Ανατολή» επισήμανε στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ