today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Ουκρανία: Η Ρωσία ρίχνει βόμβες καταστροφής καταφυγίων στο Αζοφστάλ – Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν χωριό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, τραυματίζοντας μια κάτοικό του, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Μπελγκορόντ.

Δεν είναι σαφές αν τα πλήγματα στο Γκολόβτσινο, στα οποία αναφέρθηκε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram, έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση ελικοπτέρων εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.

Συνεχής ενημέρωση

Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της Βάγκνερ πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων

Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο Γκουτέρες ζητά τετραήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία για το ορθόδοξο Πάσχα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή των ορθόδοξο Πάσχα.

«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ρίχνει βόμβες καταστροφής καταφυγίων στο Αζοφστάλ

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αποφάσισαν ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών.

«Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα η ιταλική κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους».

Ο ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ είπε ότι η Ρωσία θέλει να συντρίψει τους τελευταίους μαχητές στη Μαριούπολη για σκοπούς «εσωτερικής προπαγάνδας».

Η Ρωσία αρνείται από την έναρξη της εισβολής της ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην «ειδική επιχείρησή» της, η οποία λέει ότι αποσκοπεί στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και στην εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών, και ισχυρίζεται ότι μεταξύ των υπερασπιστών της Μαριούπολης βρίσκονται ακροδεξιοί μαχητές. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

Φον ντερ Λάιεν: Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει “μέσα σε μερικές ημέρες”

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε. «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Η Βρετανία στέλνει περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα στείλει περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία εισέρχεται σε μια νέα φάση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μισέλ: Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση

Η ΕΕ θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά την τηλεδιάσκεψη την οποία συνεκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ επισήμανε την περαιτέρω συντονισμένη απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ομοϊδεάτες εταίρους.

Η Μόσχα καλεί «όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες» να καταθέσουν τα όπλα

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μαριούπολη: Συνεχίζονται οι οδομαχίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Χάρκοβο: Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σε βομβαρδισμό

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ουκρανία: Παραλάβαμε 76 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου σε ανταλλαγή με τη Ρωσία

Η Ρωσία παρέδωσε πάνω από 60 στρατιώτες και 16 αμάχους στην Ουκρανία με αντάλλαγμα αιχμαλώτους πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

“Αυτή είναι η πέμπτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Συνολικά 76 άνθρωποι”, τόνισε η Βερεσούκ.

Η ανταλλαγή περιελάμβανε 10 Ουκρανούς αξιωματικούς, υπογράμμισε.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την πόλη, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Η Κρεμίνα, μια πόλη άνω των 18.000 κατοίκων περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίεβο, φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

“Η Κρεμίνα είναι υπό τον έλεγχο των Ορκ (Ρώσων). Εισήλθαν στην πόλη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ.

“Οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Έχουν οχυρωθεί σε νέες θέσεις και εξακολουθούν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό.”

Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν “από όλες τις πλευρές”.

Ρώσος υπ.Άμυνας: Θέλουμε να απελευθερώσουμε στρατιωτικά το Ντονμπάς

Η Ρωσία θέλει “να απελευθερώσει” στρατιωτικά το Ντονμπάς, καθώς η Μόσχα θεωρεί την περιοχή αυτή της Ουκρανίας ανεξάρτητη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορώντας τη Δύση ότι “παρατείνει” την σύγκρουση παραδίδοντας όπλα στο Κίεβο.

“Ο ρωσικός στρατός εκτελεί τα καθήκοντα που έχει ορίσει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων (Βλαντίμιρ Πούτιν) για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, το σχέδιο απελευθέρωσης των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ τίθεται σε εφαρμογή”, σημείωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Σοϊγκού, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις που κάνει από τα τέλη Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το TASS.

“Ο αυξανόμενος όγκος προμηθειών ξένων όπλων καταδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό”, σημείωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το TASS.

Λαβρόφ: Ξεκινάει μια νέα φάση της επιχείρησης στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αρχίζει ένα νέο στάδιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το οποίο προέβλεψε πως θα είναι μια σημαντική εξέλιξη.

“Άλλο ένα στάδιο της επιχείρησης αυτής (στην ανατολική Ουκρανία) ξεκινάει και είμαι σίγουρος πως αυτή θα είναι μια πολύ σημανική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτο India Today.

Η Ρωσία καλεί τους Ουκρανούς να παραδώσουν τη χαλυβουργία Azovstal μέχρι το μεσημέρι

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύκτας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου «η αεροπορία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας έπληξε 60 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», κυρίως 53 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού και τρία κέντρα διοίκησης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το ρωσικό πυροβολικό στόχευσε από την πλευρά του 1.260 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις, κυρίως στις περιφέρειες του Μικολάγιφ και της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία).

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε εκεί 25 θέσεις διοίκησης του στρατού, αποθήκες πυρομαχικών, δύο πυραυλικά συστήματα Bouk-M1 και 1.214 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων.

Ουκρανία: Δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

“Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς”, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

Ρωσία: Αυτονομιστές πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη

Δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλουμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Λεμέρ: Σχεδιάζεται εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

“Ευελπιστώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο”, δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει Stormer και τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, κατά τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο

Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (…) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι «ανεξαρτήτως αυτού», η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».

«Τις τελευταίες ημέρες (…) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

Αναφέρθηκε επίσης στις «χρόνιες δυσκολίες» που βλέπει η Ουάσινγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. «Μένει να φανεί εάν ‘επέλυσαν’ αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο (σ.σ. τα επιχειρησιακά τους σχέδια) στο Ντονμπάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ