today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

ΗΠΑ-Κούβα: Διμερείς συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση την Πέμπτη

Αμερικανοί και Κουβανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, για να συζητήσουν ανησυχίες που είναι σχετικές με την μετανάστευση, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση για τις πρώτες επίσημες συζητήσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων με την Αβάνα από τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό, με τους Κουβανούς να αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό από το σύνολο των μεταναστών.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνησης της Κούβας, τις συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις στο νησί που διοικείται από κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά και για άλλα ζητήματα, έχουν καταστήσει δύσκολη τη συνεργασία των δύο χωρών σε προκλήσεις, όπως η παράνομη μετανάστευση.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κούβας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν ανώνυμα. Η κουβανική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα υπουργεία.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν από την Κούβα να πάρει πίσω μερικούς από τους Κουβανούς που έχουν απελαθεί από τον αριθμό ρεκόρ των παράνομων Κουβανών μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά και μία άλλη πηγή που μίλησε ανώνυμα.

Η Κούβα έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζει τη νόμιμη συντεταγμένη και ασφαλή μετανάστευση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αυξητική τάση της παράνομης μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι οι ψυχροπολεμικές κυρώσεις και η απόφαση για το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αβάνα ενθαρρύνουν τους Κουβανούς να αναζητήσουν επισφαλείς διαδρομές για τη διαφυγή τους από το νησί.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει και πάλι τη διαδικασία έκδοσης μερικών αδειών εισόδου στις ΗΠΑ για Κουβανούς στην Αβάνα, προκειμένου να μειώσει τους αριθμούς βίζας που εκκρεμούν έπειτα από μία τετραετή διακοπή, αλλά η πρόοδος είναι αργή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ