today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

“Η Μαριούπολη δεν έπεσε” λέει το Κίεβο. Αντιστέκεται στο σφυροκόπημα των Ρώσων

«Η Μαριούπολη δεν έπεσε αλλά πλησιάζει η μάχη μέχρις εσχάτων», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου  για «παράδοση ή θάνατο». Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν σε «αυτοψία για να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για γενοκτονία».

Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με άταφες σορούς στους δρόμους ενώ πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις ότι η τελική μάχη διεξάγεται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal όπου εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες βρίσκονται και άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε 400.000 κατοίκους.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχολιάζει σε πρωινό σημείωμα για τις στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας από την Ουκρανία ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για το χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη».

Προσθέτει ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, εκτρέποντας προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, καθυστερώντας τη ρωσική προέλαση αλλού.

Το σημείωμα του βρετανικού υπουργείου τονίζει επίσης πως η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν τη Μαριούπολη έχει συνοδευθεί από σημαντικό κόστος για τους κατοίκους, καθώς έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες αμάχων και μεγάλες περιοχές υποδομών έχουν καταστραφεί.

«Η στόχευση κατοικημένων περιοχών εντός της Μαριούπολης ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της Ρωσίας στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016. Αυτό γίνεται παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ότι η Ρωσία ούτε θα έπληττε πόλεις ούτε θα απειλούσε τον ουκρανικό πληθυσμό», καταλήγει η νεότερη ενημέρωση από το Λονδίνο.

Στο τελευταίο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη Μόσχα, το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Μέχρι και εξήντα χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σκοτώνονται άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο, που υποστηρίζει ότι πέντε πυραυλικά πλήγματα άφησαν επτά νεκρούς μεταξύ αυτών κι ένα παιδί.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο δύο αιχμαλώτων τους οποίους χαρακτηρίζει ως Βρετανούς μισθοφόρους του τάγματος Αζόφ. Στο βίντεο φέρεται να ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, τον Ουκρανό μεγιστάνα που ήταν για χρόνια κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν συνολικά 315 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το TASS.

Μαζικά πλήγματα από την πολεμική αεροπορία της, και το πυροβολικό επιβεβαιώνει το  ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, αναφέροντας  108 στόχους, μεταξύ αυτών θωρακισμένα οχήματα και 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και επιβεβαιώνει ότιι πύραυλοι Iskander κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουχάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ