today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Πως τα κόμματα κάνουν «παιχνίδι», λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών

Με το βλέμμα στα συνέδρια, στις επερχόμενες  εκλογές αλλά και μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους, θέτοντας διλήμματα που ανάβουν φωτιές από σήμερα στο πολιτικό σκηνικό.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το 14ο  συνέδριο του κόμματος με κεντρικό στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, αλλά και την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου της επόμενης ημέρας, με έμφαση στις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τις μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα 2.0…

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός αυτή την περίοδο έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην αγορά, που είναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης, με φθορές στην «εικόνα» της αλλά και στα ποσοστά της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Γι’αυτό τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα ανοίξει τον κρατικό κουμπαρά και αναμένεται να διαθέσει  κονδύλια άνω των 500 εκατ. ευρώ  ως έκτακτη  βοήθεια στους πολίτες.

Όπως διευκρινίστηκε αρμοδίως, θα αφορούν την «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ, την ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, και στην επιδότηση των καυσίμων.  Η σχετική  πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβάζοντας και αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα των άλλων κομμάτων, επενδύει στην αξιοπιστία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων, στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της και στη θετική ατζέντα.

Ο Πρωθυπουργός .ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας, αλλά αποκάλυψε και το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, που είναι: «με την πρόοδο ή τη συντήρηση».

Ένα δίλημμα εμπνευσμένο από τις Γαλλικές εκλογές όπου η ακροδεξιά Λεπέν με ένα κρεσέντο λαϊκισμού επιχείρησε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Εμμ. Μακρόν.

Αλλά με προβολή στην Ελλάδα και στον Αλέξη Τσίπρα που με την ομιλία του στο Συνέδριο του κόμματος του θύμισε ολίγον από ΠΑΣΟΚ, την περίοδο  όπου όσοι είχαν βήχα έβγαιναν στη …σύνταξη, εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας.

ΣΥΡΙΖΑ-Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα

Και με αυτή τη …πάσα παίρναμε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που κινείται σε συνεδριακούς ρυθμούς, με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση λόγω …πανδημίας.

Οι προτεραιότητες αυτής  της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας της Κουμουνδούρου είναι αναγραμμένοι στο σύνθημα: «Νέα αρχή, Πολιτική Αλλαγή-Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία».

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του συνεδρίου, επιδιώκει:

Την εδραίωση του στο κόμμα, μέσω της εκλογής του από τα μέλη του κόμματος, ώστε να φρενάρει την παρασκηνιακή και υφέρπουσα αμφισβήτηση του από την ομάδα Τσακαλώτου.

Το μετασχηματισμό του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό, με ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ και …τυράκι στη φάκα την πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση

Το «ροκάνισμα» της κυβέρνησης που είναι το προσωπικό στοιχημα για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα η αύξηση των ποσοστών του κόμματος του για να σταματήσει η αμφισβήτηση από το ΠΑΣΟΚ, περί της  ηγεμονίας στην κεντροαριστερά.

Η τοποθέτηση Τσίπρα στο συνέδριο ήταν μια σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με την, γνωστή εύκολη συνταγή που λύνει όλα τα προβλήματα, κυρίως όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Επιγραμματικά ζήτησε άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή χρέους πανδημίας σε μικρομεσαίους και αγρότες, επιστροφής της 13ης σύνταξης και προσλήψεις παντού.

Ενώ το κερασάκι της ομιλίας του ήταν το παλαιό δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»

ΚΙΝΑΛ-Αυτόνομη πορεία και ανασυγκρότηση

Το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ είναι προγραμματισμένο για τις 20 εως22 Μαΐου. Προηγουμένως στις 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί  δημοψήφισμα μεταξύ των μελών  για το όνομα του κόμματος, με επικρατέστερο σενάριο την επιστροφή στις ρίζες (ΠΑΣΟΚ).

Πρώτος στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του κόμματος, μετατρέποντας το ΚΙΝΑΛ από φτωχό συγγενή του πολιτικού συστήματος σε πολύφερνη νύφη η οποία διεκδικείται ασφυκτικά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ο Δημήτρης Μάντζος, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  απευθυνόμενος στους συνέδρους τόνισε πως «είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο».

Επί της ουσίας έκλεισε με …ευγενικό τρόπο, τα σενάρια συνεργασίας των δύο κομμάτων, όπως έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με πιο ξεκάθαρο και  κατανοητό  τρόπο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του, επιδιώκει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ, κεντρικό παίχτη στο πολιτικό σκηνικό και ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας.

Ενώ στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ευρέως και η η πληροφορία ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να ταχθεί υπέρ μιας συγκυβέρνησης τριών κομμάτων, εθνικής σωτηρίας, για να αποφευχθεί η ακυβερνησία στον τόπο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ