today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ουκρανία: Δεν παραδίδονται οι υπερασπιστές της Μαριούπολης. Συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς οι Ρώσοι

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

“Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη”, δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή “This Week” του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δε θα παραδοθούν στη Ρωσία, δήλωσε και ο βουλευτής της Οδησσού Ολέξι Γκονταρένκο. «Μίλησα μαζί τους χθες και ξέρω ότι θα παλέψουν μέχρι το τέλος», σημείωσε.

Αντίστοιχα, ένας σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, ο Πέτρο Αντριουσένκο, δήλωσε στο Telegram ότι παρά τον «διάδρομο παράδοσης» της Ρωσίας για τα εναπομείναντα στρατεύματα στην πόλη, «οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να κρατούν την άμυνα».

Πρόσθεσε δε ότι οι εχθροπραξίες από τη Ρωσία δεν περιορίζονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου φέρεται να διαμένουν Ουκρανοί στρατιώτες.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών, οι κατακτητές βομβάρδισαν ξανά κατοικίες με βαρύ πυροβολικό», είπε.

Tο τελεσίγραφο έληξε αναμένεται η ρωσική αντίδραση, ενώ οι Ρώσοι έχουν ανακοινώσει ότι έχουν πλέον τον έλεγχο όλων των αστικών περιοχών της πόλης. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα στην πόλη, όπως και ό,τι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Μέσα στις μάχες της Μαριούπολης οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν και δεύτερο Βρετανό μισθοφόρο που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών. Η παρουσία ξένων στρατιωτικών γίνεται ολοένα και πιο φανερή στην Ουκρανία, και οι περισσότεροι προέρχονται από τη Βρετανία, της οποίας ο πρωθυπουργός Τζόνσον και οι περισσότεροι υπουργοί του έχουν χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητα πρόσωπα» από τη Ρωσία και έχει απαγορευτεί η είσοδός τους.

Τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι παραμένουν στην πόλη – φάντασμα και στα περίχωρά της με τον ΟΗΕ  να τονίζει πως υποφέρουν χωρίς φαγητό, νερό και θέρμανση.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τονίζοντας πάντως ότι οι υπερασπιστές της πόλης συνεχίζουν να μάχονται.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να τους προστατέψει απηύθυνε  προειδοποίηση προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η εξόντωση των τελευταίων στρατιωτών στη Μαριούπολη θα σημάνει και το τέλος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων.

Οι υπερασπιστές της πόλης- που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και 400 μισθοφόροι από Ευρώπη και Καναδά – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν έχουν δώσει κανένα σημάδι ότι σκοπεύουν να αποδεχτούν την προσφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Τα διεθνή μέσα, αναφέρουν ότι μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της Μαριούπολης για διάστημα έξι εβδομάδων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι κοντά στην πλήρη κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «μια πραγματική γενοκτονία» και εκτίμησε ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονταν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι» έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «απάνθρωπη» και κάλεσε τους συμμάχους να παράσχουν βαρέα όπλα για να σώσουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο αφανισμός των ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ