today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Προσωπικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό η προσέγγιση των νέων

Η φθηνή στέγη για εργαζόμενους και  νέους, μέσω ΟΑΕΔ, είναι το πρώτο «κεφάλαιο» ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για τη στήριξη της νεολαίας, το οποίο θα ξεδιπλωθεί στην ολότητα του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως 8 Μαΐου στην Αθήνα.

Του Κώστα Πασίση

Πρόκειται για ένα δυναμικό πλάνο δράσης, που θα κάνει τη πολιτική διαφορά, καθώς ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, αναμένεται να  καταθέσει χειροπιαστές προτάσεις οι οποίες θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά, που στην πλειοψηφία της σήμερα αποστρέφεται την πολιτική.

Η προσέγγιση της από τη ΝΔ είναι προσωπικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, που δε θέλει να χαθεί για άλλη μια φορά, ειδικά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση συντάσσει ένα εθνικό σχέδιο, που μεταξύ άλλων στοχεύει στο πώς θα πάμε από το «brain drain στο brain gain».

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε γιατί έχει πολιτική αξία, ότι σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ στις ηλικίες 18-24 συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά στη νεολαία, παρότι μετά τις εκλογές με κάποια ελκυστικά προς τους νέους μέτρα , η «ψαλίδα» άρχισε να κλείνει.

Μετά τα δεδομένα αυτά κρίθηκε επιβεβλημένη από την κυβέρνηση η συγκρότηση  μιας πολιτικής πρότασης «κομμένης και ραμμένης» στα θέλω των νέων.

Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής φάνηκαν στην  ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου ανακοίνωσε το μέτρο του «πρώτου ενσήμου», της διευκόλυνσης δηλαδή εισόδου τους στην αγορά εργασίας.

Αυτό ήταν το πρώτο ηχηρό σήμα προς την νεολαία που μέχρι …χθες έβλεπε τις εκάστοτε κυβερνήσεις να αποφασίζουν γι αυτούς χωρίς οι ίδιοι να έχουν την παραμικρή συμμετοχή.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» εμφανίζεται να υλοποιείται άλλη μια δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι  η στήριξη της νέων εργαζομένων και ζευγαριών  θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το τέλος της 4ετιας.

Η ανέγερση κατοικιών, η παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο και η δυνατότητα για τους ενοικιαστές να αγοράσουν μετά από κάποια χρόνια το διαμέρισμα με  χαμηλότερη τιμη.

Η  επιδότηση ενοικίου, ή επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου, είναι «καθαρόαιμα» μέτρα με κοινωνικό πρόσημο και αφορούν τα νέα ζευγάρια που ξεκινούν να φτιάξουν τώρα τη ζωή τους.

Μοχλός η φθηνή στέγη

«Το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» γίνεται μοχλός για να αποκτούν φτηνή στέγη οι εργαζόμενοι και οι νέοι μας.  Κι αυτό γιατί -όπως τόνισε  στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- στην Πατρίδα μας το 37% του πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το 40% του  εισοδήματός του για έξοδα στέγης, όταν στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός είναι 3 φορές  μικρότερος», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου θέλοντας να ενισχύσει το σήμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων ανθρώπων.

Το καλό νέο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι  το όλο project θα χρηματοδοτηθεί όχι στο πλαίσιο των συνηθισμένων προεκλογικών παροχών, που δημιουργούν συνήθως ασφυξία στον Προϋπολογισμό του κράτους, αλλά  από  το αποθεματικό του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης,   ύψους 1,5 δισ ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και «η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού», κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, που θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα καθώς με αυτόν αμείβεται η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εργαζομένων.

Το εθνικό σχέδιο για τους νέους και κυρίως το μέτρο για φθηνή στέγη φαίνεται ότι θορύβησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αντιγράφει της προτάσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ