today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Μνημόνια Συνεργασίας και Συναντίληψης υπέγραψαν o Θ.Πλεύρης με τον Κύπριο ομόλογό του

Διετές Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Έλληνας ομόλογός του Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της πολιτικής για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των υπουργείων των δύο κρατών και της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης που υπεγράφη το 1987. Το Μνημόνιο, που στόχο έχει την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις που αφορούν ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανίχνευση αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής προσωπικού, καθώς και τη συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο για τις παραγγελίες και προμήθειες φαρμάκων, κυρίως ογκολογικών σκευασμάτων. Επίσης, την ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και επιμόρφωση των στελεχών των δύο υπουργείων με στόχο την αποδοτικότερη οργάνωση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των μεθόδων ανάπτυξης της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου συγκροτείται Διαρκής Επιτροπή Συνεργασίας, με επικεφαλής εκ μέρους του υπουργείου Υγείας της Κύπρου τη Γενική Διευθύντρια Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη και με επικεφαλής της αντιπροσωπείας του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΙΥ&ΥΔΥ) Κύπρου και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ελλάδος (ΕΟΔΥ) για συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας. Κοινός στόχος μεταξύ των δυο συμμετεχόντων πλευρών είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της δημόσιας υγείας στα δύο κράτη και η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιστημονικής συνεργασίας των δύο κρατών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Με πολύ μεγάλη χαρά είμαστε σήμερα εδώ με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, προκειμένου να εγκαινιάσουμε μια νέα, πιο θεσμοθετημένη συνεργασία στο κομμάτι της υγείας», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως το Μνημόνιο έχει μια πιο ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή κοινών πρακτικών στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αντίστοιχα όμως έχει κεφάλαια ιδιαιτέρως σημαντικά στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της επιτήρησης, αλλά και στο σκέλος των φαρμακευτικών δαπανών.

Αποτελεί την έναρξη σειράς δράσεων από τις οποίες θα μπορέσουν και οι ασθενείς και οι πολίτες και της Ελληνικής αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας να επωφεληθούν, τόσο σε επίπεδο καλών πρακτικών αλλά και ανταλλαγής επαγγελματιών υγείας από την μία στην άλλη χώρα, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Υγείας. O κ. Χατζηπαντέλα σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, είπε πως η επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του «επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και ειλικρινή μας δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη των ισχυρών διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει». «Σήμερα», προσέθεσε, «μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικής διμερούς σχέσης, η οποία συνεχώς ενισχύεται και αναβαθμίζεται, όπως καταδεικνύεται και από τη σημερινή υπογραφή των σημαντικών Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, το μνημόνιο Συναντίληψης προνοεί ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, με συχνή και απευθείας επικοινωνία του προσωπικού των αντίστοιχων φορέων τμημάτων καθώς και συνεργασία στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για λοιμώδη νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μικροβιακής ανθεκτικότητας και νοσοκομειακών λοιμώξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ