today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Τι ζητά ο Μητσοτάκης από υπουργούς και κομματικά στελέχη

Μια «πρόγευση» για την τακτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έδωσε τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός με τις τοποθετήσεις αλλά και τις κινήσεις του, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εκλογικό – κομματικό επίπεδο.

Σε κυβερνητικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να εστιάζει στη θετική ατζέντα, προτάσσοντας τις πρωτοβουλίες και τα νέα νομοσχέδια που έρχονται κατά …ριπάς στη Βουλή.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός προέδρευσε σε σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, δίνοντας το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση του προγράμματος εξόρυξης φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Για την Κυβέρνηση τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν  κεντρική  επιλογή, και μονόδρομο προκειμένου να επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο αλλά και δυνατότητες για να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο ενεργειακό πεδίο και να μετατραπεί ακόμη και σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, υπό προϋποθέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη στις έρευνες για το φυσικό αέριο, επεσήμανε: «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη διότι στην ουσία σηματοδοτεί την πολύ σοβαρή προσπάθεια, που στόχο έχει να δούμε κατά πόσο η χώρα μας, -εκτός από διαμετακομιστικό κέντρο, εκτός από τις υπόλοιπες δράσεις που γίνονται με το LNG, με την αποθήκευση, με την ηλεκτρική διασύνδεση, με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ- έχει βάσιμες ουσιαστικές ενδείξεις, να γίνει και παραγωγός χώρα, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο».

Μέτα τη μικρή φθορά που υπέστη η κυβέρνηση στο προφίλ της, λόγω των ανατιμήσεων στην αγορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του να σηκώσουν μανίκια και να επικεντρωθούν στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Το μήνυμα ελήφθη και στο Φόρουμ των Δελφών, όπου το thepresident.gr ήταν παρών, τα κυβερνητικά στελέχη πρόβαλαν μια αμιγώς μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε πακέτο ρυθμίσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, ένα καυτό ζήτημα που απασχολεί προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Βουλή συζητήθηκε το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» – όπου προβλέπονται μεγάλες και καινοτόμες αλλαγές στον ΟΑΕΔ.

Επίσης στα «σκαριά» βρίσκονται άλλα πέντε νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία, την Κλιματική Αλλαγή, τη Δικαιοσύνη, το Επιτελικό Κράτος και την Υγεία.

Ετοιμότητα και συσπείρωση 

Σε πολιτικό επίπεδο η προαναφερθείσα θετική ατζέντα της κυβέρνησης, προλειαίνει το δρόμο για το μεγάλο άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία και τα προβλήματα της.

Το  διάδρομο ανοίγουν  το 14ο συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί από 6 ως 8 Μαΐου και οι προσυνεδριακές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο προσυνέδριο της ΝΔ που έγινε στο Χαλάνδρι με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση – Κράτος φιλικό προς τους πολίτες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έθεσε τον κομματικό μηχανισμό σε «απόλυτη επαγρύπνηση» και «δυναμική αναμονή» ενόψει των εκλογών, που μεταφράζεται στην ανάγκη συσπείρωσης της Παράταξης.

Παρά τις αντιξοότητες, λόγω της απλής αναλογικής το στοίχημα της αυτοδυναμίας παραμένει ενεργό γι αυτό και ο Μητσοτάκης ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να ξεχυθούν στις γειτονιές της Αθήνας και να συμμετέχουν στην προβολή του κυβερνητικού έργου.

Με αφορμή τις Γαλλικές εκλογές και την άνοδο της Λε Πεν η οποία «επένδυσε» στον λαϊκισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις της «προόδου» και της «συντήρησης»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ