today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα συνθήματα, οι επιδιώξεις και οι ζυμώσεις. Όλο το παρασκήνιο

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα  την ανατροπή της κυβέρνησης και …παρασύνθημα τη συντήρηση της εκλογολογίας, με κάθε μέσο, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός συσπείρωσης των στελεχών, των μελών και της βάσης του κόμματος.

Το ενδιαφέρον όλων  εστιάζεται στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 18:00 το απόγευμα ο οποίος θα αναφερθεί στο πλάνο δράσης και τους στόχους του συνεδρίου, που σύμφωνα με την πολιτική βινιέτα που έχει αναρτηθεί είναι η «Πολιτική Αλλαγή» και η «Νέα Αρχή με την κοινωνία».

Του Κώστα Πασίση

Δυο «μότο» που αντικατοπτρίζουν ή κατά την εσωκομματική αντιπολίτευση κρύβουν, τα μεγαλεπήβολα σχέδια του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για …τεκτονικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου, με ή χωρίς την Αριστερή συνιστώσα του κόμματος, αν παραστεί ανάγκη, όπως λένε χαρακτηριστικά οι «προεδρικοί», που έχουν την πλειοψηφία στο συνέδριο.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο προσκήνιο και λιγότερο στο παρασκήνιο, όπου παίζεται το «χοντρό» πολιτικό παιχνίδι, μεταξύ των πολυπληθών  εσωκομματικών τάσεων που έχουν μεγάλη εμπειρία στις ζυμώσεις τέτοιου τύπου…

Στο παρασκήνιο και στα γνωστά «πηγαδάκια» των συνεδρίων θα δοθεί η μεγάλη μάχη για τη σταυροδοσία, στις δυο κρίσιμες ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Απριλίου και στις 15 Μαΐου.

Στην πρώτη τα 5000 μέλη του συνεδρίου θα ψηφίσουν αν τάσσονται υπέρ ή κατά των προτάσεων της ηγεσίας για μια σειρά καταστατικών αλλαγών με κυριότερη την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 15 Μαΐου.

Στην δεύτερη θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα αναδείξουν τον Πρόεδρο του κόμματος.

Υπό τις σημερινές συνθήκες το πιθανότερο σενάριο είναι στις 15 Μαΐου να υπάρξει ψηφοφορία μεταξύ των μελών  για επανεκλογή Τσίπρα. Ωστόσο αν προκύψει «αντίπαλο δέος» η εσωκομματική κατάσταση θα «αγριέψει» ακόμη περισσότερο και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου και της αποχώρησης στελεχών.

Όπως έχει δείξει το παρελθόν, οι δυναμικές εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς είναι  αγαπημένο σπορ…

«Κλειδί» για τις εσωκομματικές  διεργασίες  η ομιλία Τσίπρα

Για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πολλά θα κριθούν από τη σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, αν και τα περισσότερα «πονταρίσματα»  είναι στην κατεύθυνση του συγκερασμού των προτάσεων, των θέσεων και των απόψεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης η αφίσα του συνεδρίου  και το λογότυπο, με τα προαναφερθέντα συνθήματα δεν παραπέμπουν  σε πρόθεση «πολέμου» καθώς η απλή αναλογική δεν αφήνει περιθώρια για ηγεμονικές κινήσεις στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο άνοιγμα του κόμματος στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη και όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος η «κεντρική ύλη» του συνεδρίου θα είναι η προοδευτική διακυβέρνηση.

Στον αντίποδα βρίσκεται η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποία έχει κάνει συμμαχία με τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Δημήτρης Παπαδημούλης οι οποίοι νιώθουν άβολα με τη σοσιαλδημοκρατική στροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι έχασαν την πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την εκλογή των συνέδρων τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει στο συνέδριο με δεδομένο ότι κανείς από την «Ομπρέλα» δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα ηνία του κόμματος στις μεταγραφές του Τσίπρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ