today-is-a-good-day
19 C
Athens

Δ. Τζανακόπουλος: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σταθμός στην προσπάθεια για την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Για «συνέδριο-σταθμό» που θα δρομολογήσει την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5» μιλώντας για το 3ο Συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα.

 

«Το συνέδριό μας αποτελεί ένα σταθμό στην προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να φέρει την πολιτική αλλαγή, να δημιουργήσει ένα πλατύ, δημοκρατικό, προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, να δώσει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε. Προσέθεσε ότι ταυτόχρονα το συνέδριο «εγγράφεται και σε μια προσπάθεια να μη βλέπουμε μόνο την επόμενη μέρα αλλά να βλέπουμε και μακροπρόθεσμα, τον ευρύτερο πολιτικό μας ορίζοντα και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις να αλλάξουμε αυτήν την κοινωνία».

 

Μιλώντας για την αναγκαία αναβολή του συνεδρίου, που επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2020, όταν έγινε το πρώτο lockdown, σχολίασε ότι «ακόμα κι αν είχε γίνει αυτό το συνέδριο, πιθανότατα τώρα θα χρειαζόμασταν ένα άλλο», εξηγώντας ότι «ο κόσμος του 2020 δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον κόσμο του 2022». Είπε, ειδικότερα, ότι δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η ενεργειακή κρίση, «όλα αυτά που εκβάλλουν στην καθημερινότητα των πολιτών με την κρίση της ακρίβειας», για να τονίσει πως «αυτά τα αδιέξοδα κάνουν επιτακτική την ανάγκη κοινωνικών αλλαγών, κάνουν όμως επιτακτική και την  ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όποτε προσπαθεί να διαχειριστεί αυτές τις κρίσεις, συνήθως τις κάνει χειρότερες».

 

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του καταθέτει το πολιτικό πρόγραμμα του, τους στρατηγικούς στόχους του και καλεί «όλους τους δημοκράτες, τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, να συνδιαμορφώσουμε το άμεσο πρόγραμμα των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών αλλά και τον στρατηγικό ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». «Διαμορφώνονται πια οι συνθήκες για ένα πραγματικά μαζικό, λαϊκό προοδευτικό και αριστερό κόμμα του 21ου αιώνα», «έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τα μέλη μας από το 2019 και μετά, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων.

 

Ερωτηθείς για το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είναι πολύ προτιμότερο για ένα κόμμα να έχει ως συστατικό του στοιχείο τις τάσεις, παρά να λειτουργεί με όρους βαρονιών όπως η ΝΔ, βαρονίες των διαφόρων πολιτικών τζακιών που διαμορφώνουν κομματικές δεσποτείες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική καταγωγή, μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα, κουλτούρα διαλόγου και ρευμάτων ιδεών», ανέφερε.

 

«Εμείς λέμε ότι όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα», τόνισε σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «εδώ και καιρό η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν κύκλο μη αντιστρέψιμης φθοράς, κάτι που σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στις μετρήσεις» και «φαίνεται όμως και στην ίδια την κοινωνία, στις αντιδράσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών». Υποστήριξε πως «όποτε αναγκαστεί τελικά ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει σε εκλογές, θα το κάνει μέσα σε ένα κλίμα ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κλίμα οικονομικής, πολιτικής, υγειονομικής αποτυχίας και καταστροφής». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει», είπε, σχολιάζοντας ότι «χθες είδαμε την σχεδόν υβριστική τοποθέτησή του για τους ανέργους, ουσιαστικά χρέωσε στους ίδιους το γεγονός πως είναι άνεργοι» και πως «αντί να αναφερθεί στην οικονομία ή στην έλλειψη επενδύσεων, χρησιμοποίησε τη θεωρία της ατομικής ευθύνης για να εξηγήσει την ανεργία». Έκανε λόγο για πρωθυπουργό «εμμονικά νεοφιλελεύθερο», καταλήγοντας ότι «ακριβώς για αυτό το λόγο, θα πάει σε εκλογές μέσα σε κλίμα στρατηγικής αποτυχίας της πολιτικής του και θα υποστεί και στρατηγική ήττα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ