today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη, η διστακτική Ευρώπη και το νέο πακέτο στήριξης στους αδύναμους

Έτοιμη να επανακαθορίσει τη στάση της είναι η κυβέρνηση αναφορικά με το πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση και ο λαϊκισμός «καλπάζουν», στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, μετά τις εκλογές στη Γαλλία.

Του Κώστα Πασίση

Το σχετικό σήμα εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εθνικούς πόρους αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. Παράλληλα, πρότεινε στην Ε.Ε να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 230 δισ. ευρώ από  Κράτη-Μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για άμεση αλλαγή πορείας του ευρωπαϊκού υπερωκεάνιου, έγινε, μόλις πληροφορήθηκε τα «νέα» από τις Γαλλικές εκλογές, με την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τελικά κέρδισε στον πρώτο γύρο με διαφορά τεσσάρων μονάδων

Ο Πρωθυπουργός μίλησε σκληρά αλλά ρεαλιστικά και είπε ότι αν αποτύχουμε θα δώσουμε τη  δυνατότητα στις δυνάμεις του λαϊκισμού να επιστρέψουν δριμύτερες.

Μια αναφορά που δεν έγινε  τυχαία, αφού το ίδιο «έργο» παίζεται και στη χώρα μας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μοιράζουν χρήματα δεξιά και αριστερά, χωρίς φειδώ από το λεφτόδεντρο που έχει την ιδιότητα να μη …ξεμένει ποτέ από ευρώ, σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «…συνεχίζονται οι προσπάθειες του πρωθυπουργού για την επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και πάντως σίγουρα πανευρωπαϊκό. Επίσης ότι είναι ανάγκη στην επόμενη σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας και των ευρωπαίων πολιτών γιατί διαφορετικά το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα είναι σοβαρό και η ήπειρός μας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, η χώρα μας θα προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο».

Μια δήλωση που δεν αφήνει ούτε μια χαραμάδα για παρερμηνείες για το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Νέο πακέτο στήριξης για όσους έχουν ανάγκη 

Για το μήνα Απρίλιο δεν προβλέπονται κάποιες νέες ανακοινώσεις για να περιοριστεί το αποτύπωμα της κρίσης που πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους. Θα εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως είναι η επιταγή ακρίβειας,  ένα οικονομικό βοήθημα, τύπου δώρου Πάσχα το οποίο  θα καταβληθεί στους δικαιούχους στις 20 ή στις 21 Απριλίου.

Ενώ, εντός της  εβδομάδος θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, η οποία θα έχει τρίμηνη ισχύ.

Επίσης το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην ανακοίνωση ακόμη και πριν το Πάσχα για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο έχει σηκώσει μανίκια και αναζητά σχεδόν  μαγικές συνταγές για τη στήριξη των ευάλωτων, με δεδομένο ότι πρέπει να λύσει μια πολιτικοοικονομική εξίσωση, χωρίς να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδότηση  στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για έκτακτα επίδομα ενοικίου, με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο φόβος όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι μήπως η μείωση χαθεί πριν φθάσει στους καταναλωτές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ