today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Μ.Κατρίνης: Καταστροφικές οι κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά

«Όσο και αν προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση τα προβλήματα κάτω από το χαλί, η πραγματικότητα δεν την αφήνει», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι αποκαλυπτικοί, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά παράλληλα στέλνει και ένα μήνυμα χαλαρότητας σε όλα τα επίπεδα.

Παράδειγμα, ανέφερε, όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι πλέον οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι μόνο υγειονομικές και δεν είναι οικονομικές, και αυτό ενώ δεν έχει γίνει ακόμα απολογισμός πού οδηγήθηκαν τα 43 δισ. μέσα στην πανδημία, την ίδια στιγμή που οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν στο περιθώριο.

Την ίδια ώρα, είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και την ακρίβεια στην αγορά, είτε είναι ανεπαρκή είτε έρχονται καθυστερημένα, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, αρνείται να δει την πραγματικότητα. «Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης, δεν προβληματίζει αυτό την κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατρίνης και επέμεινε: «Δεν προβληματίζει την κυβέρνηση όταν ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ; Και μόλις τώρα η κυβέρνηση αρχίζει να συζητάει αυτό που το Κίνημα Αλλαγής προτείνει εδώ και μήνες, δηλαδή τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής;». Όταν όμως αυτό γίνεται, όταν οι τιμές έχουν ήδη σκαρφαλώσει, ενδεχομένως να είναι πολύ αργά και το αποτέλεσμα να είναι εντελώς αβέβαιο, επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, παρατήρησε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είναι «ο πιο αυθεντικός εκφραστής των πιο συντηρητικών επιλογών και δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός κατά τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ», είναι εκείνος που «αφαίρεσε την υποχρέωση της Συλλογικής Σύμβασης, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφήνοντας τον εργαζόμενο εντελώς απροστάτευτο στις εργοδοτικές πιέσεις». Είναι εκείνος που «αφαίρεσε επίσημα τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται τον κατώτατο μισθό».

Ο κ. Κατρίνης επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Όπως ανέφερε, το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων το καλοκαίρι του 2019 ήταν περίπου 200.000 ενώ δυόμισι χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκαν στις 270.000 στις οποίες πρέπει να προστεθούν 45.000 εφάπαξ και 23.000 μερίσματα.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε και στοιχεία για τα αποτελέσματα της επιλογής της κυβέρνησης να αναθέσει σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους τη δυνατότητας έκδοσης των συντάξεων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ.Κατρίνη , ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν στον e-ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022, δείχνουν ότι εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους λιγότερα από πενήντα (50) προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα των οποίων εμφάνισαν σφάλματα.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε, 2 χρόνια πριν, την έκδοση ψηφιακής σύνταξης σε μία ημέρα και ότι στο τέλος του 2021 θα απονέμεται ψηφιακά το 80% των συντάξεων, χωρίς να γίνει τίποτα από αυτά», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής για να προσθέσει: «δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα η απονομή των συντάξεων όσο δεν μηχανογραφείται ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα με άλλα μηχανογραφικά συστήματα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων που περιλαμβάνουν:

– Ενιαίους Κανονισμούς ασφάλισης και παροχών.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητάς του με άλλα μηχανογραφικά συστήματα.

– Άμεση αντικατάσταση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού

– Ενίσχυση του ΕΦΚΑ με εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κοινωνική κατοικία και την προσφορά φθηνής προς ενοικίαση στέγης στα νέα ζευγάρια, η οποία αναδείχθηκε έγκαιρα από τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις «καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά», όπως:

– Η εξάλειψη της υποχρέωσης συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, γεγονός που αφήνει τον εργαζόμενο απροστάτευτο στις εργοδοτικές πιέσεις.

– Η αφαίρεση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται τον κατώτατο μισθό, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

– Το πέπλο προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση , εμποδίζοντας την ακύρωση παράνομων απολύσεων και η αποδυνάμωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και οι υπουργοί της αντιλαμβάνονται ότι δεν παίζουν πλέον μόνοι τους. Αντιλαμβάνονται ότι απέναντι τους δεν έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ της αναξιοπιστίας και της προχειρότητας. Απέναντι τους έχουν το Κίνημα Αλλαγής που μιλάει με στοιχεία και καταθέτει προτάσεις. Απέναντι τους έχουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά προσέφερε ελπίδα και αξιοπρέπεια, ουσιαστική στήριξη και φροντίδα στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης και τόνισε:

«Η συντηρητική παράταξη δεν είχε και δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ καμία σχέση με έννοιες όπως είναι η κοινωνική πολιτική και η κοινωνική ασφάλιση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ