today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η Ελβετία υιοθέτησε την τελευταία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η Ελβετία υιοθέτησε τον πιο πρόσφατο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας λόγω της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, διατηρώντας την ουδέτερη χώρα στην ίδια γραμμή με τα μέτρα της ΕΕ.

Ενέκρινε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε άλλα 200 άτομα και οντότητες, περιλαμβανομένων των δύο θυγατέρων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Ο κατάλογος των κυρώσεων της Ελβετίας αντικατοπτρίζει τώρα πλήρως εκείνον της ΕΕ”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα την Παρασκευή, 8 Απριλίου, σαρωτικές νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων απαγορεύσεων στις εισαγωγές άνθρακα, ξύλου, χημικών και όλων των συναλλαγών με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB.

Η Ελβετία παρέκκλινε από το πακέτο μόνο σε ό,τι αφορά απαγορεύσεις σε οδικές και θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ, οι οποίες όπως είπε δεν χρειάζονται λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελβετίας.

Η χώρα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει μέχρι τώρα παγώσει 7,5 δισεκ. ελβετικά φράγκα σε χρήματα και περιουσιακά στοιχεία βάσει των κυρώσεων εναντίον των Ρώσων.

Ο μικροσκοπικός γείτονας της Ελβετίας, το Λιχτενστάιν, έχει επίσης υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ και δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει παγώσει περίπου 260 εκατ. ελβετικά φράγκα που συνδέονται με τη Ρωσία.

Αντίθετα από άλλες χώρες, η Ελβετία δεν έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για τους θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ