today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ουκρανία: Τουλάχιστον 870.000 Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους

Τουλάχιστον 870.000 Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία συνοριοφυλάκων.

“Αυτή τη στιγμή, 25.000 έως 30.000 Ουκρανοί την ημέρα επιστρέφουν στη χώρα τους. Αντίθετα με τις προηγούμενες ημέρες, όταν αυτοί ήταν κυρίως άνδρες, τώρα είναι επίσης γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων Αντρίι Ντεμτσένκο.

Στις 3 Απριλίου,το υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει λόγο για 537.000 Ουκρανούς που επέστρεψαν στα σπίτια τους επικαλούμενο στοιχεία της Εθνικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων.

“Λένε πως βλέπουν πως η κατάσταση είναι πιο ασφαλής, κυρίως στις δυτικές περιοχές και (πως) δεν μπορούν πλέον να μείνουν στο εξωτερικό, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη χώρα και να μείνουν εδώ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τουλάχιστον 4,6 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατ. τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 5 Απριλίου.

Συνολικά ως εκ τούτου σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο και πλέον του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να πάνε στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ