today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ι.Σμυρλής: Ποιοτική αναβάθμιση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας

Τις ευρείες προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Ιταλίας ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σε ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε στον Πύργο το Επιμελητήριο Ηλείας σε συνεργασία με το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο και την Enterprise Greece, με θέμα την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων της Ηλείας και της Ιταλίας, με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο κ. Σμυρλής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, αναφέρθηκε στην «ποιοτική αναβάθμιση» που χαρακτηρίζει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 23,3% το 2021 σε σχέση με το 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό ο γ.γ. ΔΟΣΕ, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης του παραγωγικού και εξαγωγικού τομέα της χώρας. Στόχος τους όπως είπε είναι «οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ελκυστικό και αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό».

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως είπε, εντάσσεται και η νέα, ευέλικτη και πιο αποτελεσματική δομή οικονομικής εξωστρέφειας στο ΥΠΕΞ, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων, το δίκτυο Πρεσβειών και των Γραφείων ΟΕΥ να ενισχύουν με νέα, αποτελεσματικά, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Σμυρλής μίλησε επίσης για το μακρόπνοο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2021 με 458 δράσεις, ενώ για το 2022 στο Σχέδιο καταγράφονται 670 δράσεις σε 47 χώρες – στόχους, εκ των οποίων 25 για την Ιταλία.

Επιπλέον τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, εντός του 2022 έχει προγραμματιστεί η σύσταση «Γραφείων Εξωστρέφειας», τα οποία θα λειτουργούν ως «αντένες» σε κάθε περιφέρεια, παρέχοντας στην κυβέρνηση δεδομένα για την κάθε περιοχή, ενώ προβλέπεται να προσφέρουν ειδικά προσαρμοσμένες υπηρεσίες στους κατά τόπους παραγωγούς και εξαγωγείς.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ηλεία πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο. Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει, μαζί με τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλο και τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Ηλείας, Κωνσταντίνο Νικολούτσο, εξαγωγικές επιχειρήσεις του νόμου και να κάνει συζητήσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα νέα εργαλεία που προσφέρει η δομή της οικονομικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ