today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Τ.Μπάιντεν: Η Ρωσία διέπραξε μια φρικτή θηριωδία στο Κραματόρσκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια “φρικτή θηριωδία” σήμερα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

“Η επίθεση σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία έκανε χρήση πυραύλου μικρού βεληνεκούς σήμερα για να πλήξει σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ένας πύραυλος SS-21 χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στο Κραματόρσκ αλλά το κίνητρό των Ρώσων δεν ήταν σαφές.

“Δεν πιστεύουμε την άρνηση των Ρώσων ότι δεν ευθύνονται” γι’ αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο είδαν τουλάχιστον 30 πτώματα μέσα σε σακούλες νεκροτομείου ή κάτω από μουσαμάδες μπροστά από τον σταθμό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ένα “κακό χωρίς όρια” που εξαπέλυσε η Ρωσία και “απάνθρωπες” μεθόδους.

Η Μόσχα διέψευσε ότι ευθύνεται για τον βομβαρδισμό αυτό, δηλώνοντας ότι δεν διαθέτει τον τύπο του πυραύλου που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε και καταγγέλλοντας “προβοκάτσια” των Ουκρανών.

Το Κραματόρσκ βρίσκεται στην πλευρά του Ντονμπάς που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο. Η υπόλοιπη περιοχή ελέγχεται από το 2014 από φιλορώσους αυτονομιστές και η Μόσχα έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την κατάκτηση της περιοχής αυτής, μετά την απόσυρση των δυνάμεών της από την περιφέρεια του Κιέβου και της βόρειας Ουκρανίας.

Το Κίεβο θα έχει σε αυτή τη νέα φάση της σύγκρουσης ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 που του προμήθευσε η σλοβακική κυβέρνηση, μια προμήθεια για την οποία ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε την Μπρατισλάβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ