today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ε.Μακρόν: Αποτρόπαιη η επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ

Η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετου στρατιωτικόυ εξοπλισμού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από την πυραυλική επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα του Κραματόρσκ, της Μπούτσα, της Μαριούπολης, του Χαρκόβου: παντού στην Ουκρανία, στηρίζουμε τις έρευνες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που συνεχίζουν να φεύγουν, θα τις φιλοξενήσουμε στην Ένωσή μας, την Ένωση της ειρήνης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ως Ευρωπαίοι, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία σε ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», κατέληξε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη λύση του για την «κατηγορηματική άρνηση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη που είχαν προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

 

Την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας

 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «αδίστακτη» την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό και προειδοποίησε ότι «τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, 800 αντιαρματικούς πυραύλους και πυρομαχικά ακριβείας, καθώς και κράνη, διόπτρες νυκτός και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ