today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Αυστρία: Ο καγκελάριος Νεχάμερ αναχωρεί για την Ουκρανία και θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Θα επισκεφθεί και την Μπούτσα

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναχώρησε για ένα μονοήμερο ταξίδι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο αύριο Σάββατο πρωί, ανέφερε το γραφείο του σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η Αυστρία – δεσμευμένη σε καθεστώς ουδετερότητας – παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα για αμάχους, αλλά όχι όπλα. Ο Νεχάμερ, ένας συντηρητικός ηγέτης, δηλώνει εμφανώς συγκινημένος από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι και λέει ότι θέλει να δείξει την υποστήριξή του.

Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει μια επίσκεψη στην Μπούτσα, μια πόλη λίγο έξω από το Κίεβο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής φέρεται να εκτέλεσαν αμάχους των οποίων τα πτώματα αφέθηκαν σκορπισμένα σε δρόμους. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε σήμερα τη Μπούτσα.

«Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της ουδετερότητάς μας να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε ανθρωπιστικό και σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Νεχάμερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο και την Μπούτσα… αποτελεί μια ένδειξη της αλληλεγγύης μας στον ουκρανικό λαό»

Ο Νεχάμερ, πρώην στρατιώτης, θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ και με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, πριν αναχωρήσει νωρίς το βράδυ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα εγκλήματα πολέμου που αποκαλύφθηκαν πρέπει να διερευνηθούν πλήρως από ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος στην ανακοίνωση, αναφερόμενος προφανώς στην Μπούτσα. «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πρέπει και θα λογοδοτήσουν», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ