25.2 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή

Για τον ασυμβίβαστο αγώνα του Ουκρανικού λαού προκειμένου να κρατήσει ελεύθερη και όρθια τη χώρα του, που δέχθηκε απρόκλητη και βάρβαρη εισβολή από τη Ρωσική πολεμική μηχανή, ενημερώσε την εθνική αντιπροσωπεία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιγράφοντας παράλληλα όλες τις δραματικές πτυχές και επιπτώσεις του πολέμου στην πατρίδα του.

Του Κώστα Πασίση

Η σημερινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής ήταν διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες καθώς η Βουλή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Ουκρανό ηγέτη, από πρώτο χέρι δηλαδή, για τις ρωσικές θηριωδίες στη Μπούκα, τα εγκλήματα πολέμου, την άδικη αιματοχυσία, τις καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες και την «ερημοποίηση» της χώρα του, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που δηλώνει και χριστιανός ορθόδοξος…

Η διαδικτυακή τοποθέτηση Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλησε να σηματοδοτήσει την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Μια έμπρακτη συμπαράσταση που εκφράστηκε με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αμυντικού εξοπλισμού αλλά και την παρουσία στην Οδησσο του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος συντόνισε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, αν παραστεί ανάγκη.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού η πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο δείχνει ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση απέλασης από την Ελλάδα 12 Ρώσων διπλωματών για ύποπτη δραστηριότητα στη χώρα μας, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευρωπαϊκής επιχείρησης και κινητοποίησης των αρχών.

Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού

Και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι το τέλος…

Μια καθαρή θέση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Τουρκία η οποία για άλλη μια φορά ακολουθεί την τακτική των ίσων αποστάσεων…

Πολιτικές παραφωνίες

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει μια εξόφθαλμη …ανορθογραφία, που τραυματίζει το εθνικό αφήγημα.

Την ώρα της ιστορικής ομιλίας Ζελένσκι για την ενίσχυση του κύματος συμπαράστασης προς το σκληρά δοκιμαζόμενο λαό του, από τα έδρανα της Βουλής απουσίαζαν οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων…

Το ΚΚΕ θέλοντας να κρατήσει ουδέτερη στάση και κυρίως να μη συμπαραταχθεί με τη Δύση έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι».

Απόντες ήταν και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης επικαλούμενοι δικαιολογίες επί της διαδικασίας! Ενώ το ΜεΡΑ 25 εκπροσωπήθηκε τελικά με έναν βουλευτή, για τα μάτια του …κόσμου.

Αντίθετα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο Ζελένσκι.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε., ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ