Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

ΑΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια νέα όπλα μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την πίεσή τους στη Ρωσία, καθώς – όπως ανέφερε – υπάρχουν κι άλλες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Διατηρούμε και ενισχύουμε την πίεση προς το Κρεμλίνο και τους γείτονές του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας.

Η Ρωσία, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναφερθείσες δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκτίμησε μάλιστα ότι το «κλειδί» είναι να φανεί λογικός ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.