today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Κίεβο: Έκκληση στους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας – Συνεχής ενημέρωση

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η πόλη Ιζιούμ

Οι ουκρανικές αρχές δεν μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αμάχων από την Ιζιούμ, πάνω στη γραμμή του ανατολικού μετώπου, ούτε να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια επειδή η πόλη αυτή βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, Ολέχ Σινεγκούμποφ.

Οι περιφέρειες του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ βιώνουν τις χειρότερες συγκρούσεις αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου.

Β.Ζελένσκι-Μαριούπολη: Μπλόκο των Ρώσων στην ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα σε αυτήν την πολιορκημένη πόλη, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, κατήγγειλε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘καθαρίσει’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

«Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες», συνέχισε. «Ξέρουμε πόσοι (Ουκρανοί) στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Σιδηροδρομικός σταθμός στα ανατολικά βομβαρδίστηκε και υπάρχουν θύματα

Οι κρατικοί Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν απόψε ότι υπάρχουν «θύματα» αφού τρεις πύραυλοι έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και ράγες.

«Υπάρχουν θύματα» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό τους ή το πού έγινε η επίθεση αυτή.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς σε βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτήν σήμερα.

Ουκρανία: Το Σεβεροντονέτσκ βομβαρδίζεται, χτυπήθηκαν συνολικά 10 κτήρια και ένα εμπορικό κέντρο

Οβίδες και ρουκέτες έπληξαν σήμερα ανά διαστήματα το Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα κτίριο να φλέγεται ενώ ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ ριψοκινδύνευαν να βγουν έξω όταν διακόπτονταν για λίγα λεπτά οι βομβαρδισμοί και έτρεχαν πάλι να καλυφθούν μόλις ξανάρχιζαν.

Λίγο αργότερα, ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι χτυπήθηκαν συνολικά δέκα κτίρια, ένα εμπορικό κέντρο και τα γειτονικά γκαράζ, προκαλώντας μια μεγάλη πυρκαγιά. «Δεν πρόκειται, επ’ ουδενί, για στρατηγικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η καταγραφή των θυμάτων «είναι σε εξέλιξη».

Το Σεβεροντονέτσκ, μια βιομηχανική πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, κοντά στα «σύνορα» των φιλορωσικών, αυτονομιστικών εδαφών.

Ουκρανία: Περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται

Η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε σήμερα ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Σύμφωνα με την Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μάρτυρες είπαν ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν σκοτωθεί.

Η Ντενίσοβα δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χοστόμελ και δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις κατηγορίες της. Δεν είπε επίσης ποιοι είναι οι μάρτυρες, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Χοστόμελ, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδρόμιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται (…) Μάρτυρες λένε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν, αλλά είναι ακόμη άγνωστο το πού βρίσκονται», είπε η Ντενίσοβα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη μετά την έναρξη του πολέμου.

Μόσχα: Οι εικόνες στην Μπούτσα σκηνοθετήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι κυρώσεις

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν.

Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων.

«Αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές (εικόνες) δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες» πρόσθεσε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις (ειρηνευτικές) συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού φθάνει στη Ζαπορίζια

Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έφθασε σήμερα από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, στον νότο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μ.Ζαχάροβα: Οι εικόνες από την Μπούτσα σκηνοθετήθηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή κυρώσεων

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν.

Ζελένσκι: Μερικοί στη Δύση φοβούνται τις οικονομικές απώλειες περισσότερο από τα εγκλήματα πολέμου

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα μερικούς δυτικούς ηγέτες ότι θεωρούν πως οι οικονομικές απώλειες είναι χειρότερες από τα εγκλήματα πολέμου και τόνισε πως δεν μπορεί να ανεχθεί την αναποφασιστικότητα όσον αφορά την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Όταν ακούμε νέα ρητορική περί κυρώσεων … δεν μπορώ να ανεχθώ οποιαδήποτε αναποφασιστικότητα έπειτα απ’ όλα όσα έχουν κάνει τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα, την οποία εκφώνησε μέσω βιντεοσύνδεσης και διερμηνέα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, παρά τις μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών για κατασκοπευτικές ή βλαπτικές της εθνικής ασφάλειας δραστηριότητες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι «διαταράσσοντας το έργο των ρώσων διπλωματών» οι ευρωπαϊκές χώρες ζημιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.

Βρετανία: Να δράσει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσουν οι μαζικοί φόνοι στην Ουκρανία

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για να σταματήσει τους μαζικούς φόνους στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος συνέκρινε τους φόνους αμάχων, που καταγγέλλεται ότι έγιναν από τις ρωσικές δυνάμεις, με την γενοκτονία στη Βοσνία το 1995.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν στους δημοσιογράφους πτώματα αμάχων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δολοφονήθηκαν από ρώσους στρατιώτες, κατεστραμμένα σπίτια και πυρπολημένα αυτοκίνητα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κρατώντας μια ουκρανική σημαία καταδίκασε τη σφαγή στην Μπούτσα

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε σήμερα “τη σφαγή της Μπούτσα” και σήκωσε ψηλά μια ουκρανική σημαία, η οποία τού εστάλη από την πόλη αυτή της Ουκρανίας, όπου βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων, που είχαν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση, ένας ομαδικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσεων.

“Οι πρόσφατες πληροφορίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να προκαλούν ελπίδα και ανακούφιση, έφεραν νέες θηριωδίες, όπως η σφαγή της Μπούτσα”, είπε ο πάπας στο τέλος του εβδομαδιαίου κηρύγματός του.

Ουκρανία: Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βομβαρδίστηκε στο Ντνίπρο

Ένας χώρος αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στο Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε από τον ρωσικό στρατό στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, όμως δεν υπήρξαν θύματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

“Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Ο εχθρός επιτέθηκε από αέρος και έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και ένα εργοστάσιο. Ο χώρος αποθήκευσης καυσίμων καταστράφηκε (…) και μια ισχυρή πυρκαγιά κατακαίει το εργοστάσιο”, ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ντνιπροπετρόφσκ, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, στο Telegram.

“Ευτυχώς, δεν υπάρχουν τραυματίες”, διευκρίνισε, λέγοντας λίγο αργότερα πως “η πυρκαγιά κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες” που “αγωνίστηκαν [για την κατάσβεσή της] οκτώ και πλέον ώρες”.

Ουκρανία: Ηλικιωμένη έκλεψε πυρομαχικά από Ρώσους στρατιώτες που κοιμούνταν

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Κίεβο φέρεται να έκλεψε πυρομαχικά από ρώσους στρατιώτες ενόσω εκείνοι κοιμούνταν.

Η γυναίκα στη συνέχεια έκρυψε την “λεία” της σε μια τρύπα και έπειτα τα έδωσε σε ουκρανούς στρατιώτες, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN επικαλούμενο ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντον Χερασένκο.

Η γυναίκα είπε ότι δεν φοβήθηκε όταν εισήλθαν οι ρώσοι στρατιώτες στο χωριό της, το Περεμόχα, αλλά αποφάσισε να τους “αφοπλίσει” και έδωσε τα πυρομαχικά στους ουκρανούς στρατιώτες όταν έφθασαν πρόσφατα εκεί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ουκρανία: Προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων μέσω 11 ανθρωπιστικών διαδρόμων

Οι ουκρανικές αρχές θα προσπαθήσουν εκ νέου σήμερα να απομακρύνουν αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πόλεις μέσω 11 ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ωστόσο, αυτοί που θα προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν δικά τους οχήματα, σημείωσε η ίδια.

Οι προσπάθειες, που καταβάλλονται για να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι του ουκρανικού νότου κομβόι λεωφορείων για να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, έχουν επανειλημμένως αποτύχει από τότε που περικυκλώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανία: Οι αρχές του Λουχάνσκ καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν από την περιοχή

Οι αρχές της περιφέρειας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασαν την ελπίδα να μπορέσουν σήμερα να απομακρύνουν αμάχους μέσω πέντε “ανθρωπιστικών διαδρόμων” και παρότρυναν τους κατοίκους να φύγουν “όσο είναι ασφαλές”.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για νέα επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία βρίσκεται το Λουχάνσκ.

“Θα τους βγάλουμε όλους έξω αν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να πάμε στα σημεία συνάντησης (για την απομάκρυνση αμάχων). Καθώς, όπως μπορείτε να δείτε, δεν τηρούν πάντα τις εκεχειρίες”, σημείωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας του Λουχάνσκ –εκκενώστε (την περιοχή) όσο είναι ασφαλές (…) Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα – αδράξτε αυτήν την ευκαιρία”, τόνισε.

Σ.Μισέλ: Αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν μέτρα στο πετρέλαιο ή ακόμη και στο αέριο

Aυτός ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα και προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».

«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Αναμένονται νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Alfa Bank της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις στην Alfa Bank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, με ισχύ από σήμερα, ανέφερε ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal μέσω Twitter.

Η Ουάσινγκτον θα αποκαλύψει εντός της ημέρας νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας, σε αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, σε συντονισμό με την ΕΕ και την G7.

Λευκός Οίκος: Οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα ίσως είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (…). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, επέμεινε.

ΟΗΕ: Έχουν τεκμηριωθεί σχεδόν 1500 θάνατοι αμάχων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο, αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

ΗΠΑ: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, o Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ 

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ -προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου- αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούτσα, άλλο προάστιο του Κιέβου. Ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ