Ουκρανία: Ελεύθερα αφέθηκαν τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού που κρατούνταν κοντά στη Μαριούπολη

ΑΠΕ

Τα μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τα οποία κρατήθηκαν χθες, Δευτέρα, από την αστυνομία σε ζώνη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, “αφέθηκαν ελεύθερα στη διάρκεια της νύχτας”, διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Η ομάδα, η οποία συνελήφθη στη Μάνχους, πόλη που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης, “επικεντρώνεται εφεξής στη συνέχιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων απομάκρυνσης” αμάχων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το περιστατικό αυτό “δείχνει τη μεταβλητότητα και την πολυπλοκότητα” της επιχείρησης αυτής.

Νωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι τα μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) “αφέθηκαν ελεύθερα”, αφού προηγουμένως τα σταμάτησαν, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Μαριούπολη, και κρατήθηκαν στην κοντινή πόλη Μάνχους.

“Έπειτα από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και εστάλησαν στην Ζαπορίζια”, είχε διευκρινίσει η Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ομάδα αυτή του Ερυθρού Σταυρού προσπαθεί από την Παρασκευή να φτάσει στην Μαριούπολη –την μεγάλη, στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στον ουκρανικό νότο, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται για εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό– για να διευκολύνει την απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν ή που μπορούν να το κάνουν.

Ρώσοι και Ουκρανοί επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο εδώ και μέρες την ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις απομακρύνσεις αμάχων από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων.

Το “90%” της Μαριούπολης έχει καταστραφεί, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο δήμαρχός της Βάντιμ Βοϊτσένκο, σημειώνοντας επίσης ότι το “40% των υποδομών της” έχει υποστεί “ανεπανόρθωτη βλάβη”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “περίπου 130.000 κάτοικοι” εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη, η οποία είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους.