today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Ζελένσκι: Η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου που θα αναγνωριστούν ως γενοκτονία – Συνεχής ενημέρωση

Από την πόλη Μπούτσα που ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τον ρωσικό στρατό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι στην πόλη αυτή διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία».

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε έναν δρόμο αυτής της πόλης όπου βρέθηκαν τα πτώματα πολλών αμάχων.

«Καθημερινά, καθώς μαχητές μας εισέρχονται και ανακτούν εδάφη, βλέπετε τι συμβαίνει», είπε σε δημοσιογράφους, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από Ουκρανούς στρατιώτες, σε έναν δρόμο της Μπούτσα που καταστράφηκε από τις μάχες.

Συμπλήρωσε ότι από τότε που το Κίεβο έμαθε για το μέγεθος των φερόμενων θηριωδιών των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, έχει γίνει πιο δύσκολο για το Κίεβο να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές από την πόλη αυτή κοντά στο Κίεβο όπου βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων με δεμένα τα χέρια που είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση, ένας μαζικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσεων σε μια περιοχή που ανακαταλήφθηκε από Ρώσους στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα.

Συνεχής ενημέρωση

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Το πρώτο χτύπημα του ρωσικού στρατού, στις 7 το πρωί, άφησε «έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά» και ακολούθησε άλλο ένα στο οποίο «εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 41 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

«Επομένως, συνολικά, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αυτούς και 46 τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε ο δήμαρχος του Μικολάγιφ, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς.

Ο δήμαρχος του Κιέβου καλεί τους κατοίκους να καθυστερήσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους

Οι κάτοικοι του Κιέβου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να καταφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές θα πρέπει να περιμένουν αρκετές ακόμη ημέρες πριν επιστρέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Λαβρόφ για δηλώσεις Μπάιντεν: Κάποιοι έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνουν ότι κάποιοι στη Δύση «έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για «εγκλήματα πολέμου» για τα οποία «θα πρέπει να λογοδοτήσει» ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι δηλώσεις Μπάιντεν ήρθαν στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, καθώς περισσότερες σκληρές εικόνες από την ουκρανική πόλη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αμερικανός αξιωματούχος: Τα 2/3 των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο έχουν αποσυρθεί

Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Το Κίεβο καταγγέλλει τον ρωσικό στρατό για «απάνθρωπη μεταχείριση» των αιχμάλωτων Ουκρανών στρατιωτών

Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό και αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα ανέφεραν την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, κατήγγειλε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.

Μπαίντεν: Ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια «δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» μετά την ανακάλυψη πολυάριθμων σορών ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά ρούχα στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Προανήγγειλε επίσης την επιβολή «πρόσθετων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά από ένα Σαββατοκύριακο που πέρασε στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ντέλαγουερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θεωρεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν έναν «εγκληματία πολέμου» και τον αποκάλεσε «στυγνό». «Πρέπει να λογοδοτήσει», είπε.

Ντομπρόβσκις: Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τις θηριωδίες στην Ουκρανία

Την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο πολλά για να σταματήσει αυτές τις θηριωδίες», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Ερωτηθείς αν στις συζητήσεις περιλαμβάνονται μέτρα που θα πλήξουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ο Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή δεν αποκλείει τίποτα. «Η Επιτροπή ήδη προετοιμάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων», τόνισε.

Το 90% της πολιορκούμενης Μαριούπολης έχει καταστραφεί

Η πολιορκούμενη πόλη λιμάνι Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό “90%” και το “40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

“Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι “σχεδόν 130.000 κάτοικοι” παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός δεν κατάφερε να φθάσει στη Μαριούπολη

Μια ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν κατάφερε να φθάσει σήμερα στην πολιορκημένη Μαριούπολη για να απομακρύνει αμάχους, δήλωσε εκπρόσωπος επικαλούμενος τις συνθήκες ασφαλείας.

«Εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα μας δεν κατάφερε να φθάσει σήμερα στη Μαριούπολη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζέισον Στρατσιούζο σε σχόλιά του τα οποία έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Ρόιτερς. Προηγούμενες απόπειρες του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες δεν είχαν επιτυχία.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι δεν ελέγχουν κανέναν οικισμό στην περιφέρεια Σούμι

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον υπό την κατοχή τους πόλεις ή χωριά στην περιφέρεια Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, και έχουν ως επί το πλείστον αποσυρθεί από την περιοχή, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις εργάζονται για να απωθήσουν τις εναπομείνασες μονάδες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής.

Σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι διευκρίνισε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει αρκετό εξοπλισμό στην περιφέρεια Σούμι, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

Ουκρανία: Η επικεφαλής του χωριού Μοτίζιν και η οικογένειά της βρέθηκαν θαμμένοι

Η επικεφαλής του χωριού Μοτίζιν, ο σύζυγός της και ο γιος της σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σ’ ένα ρηχό τάφο, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνοντας τα εν μέρει καλυμμένα από άμμο πτώματά τους.

Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα από κωμοπόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο, ουκρανικά στρατεύματα εισέρχονται σ’ αυτά και δείχνουν στους δημοσιογράφους πτώματα αμάχων, που φέρεται ότι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, κατεστραμμένα σπίτια και καμένα αυτοκίνητα.

Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πυηγή ποιός σκότωσε την οικογένεια που βρίσκεται στον τάφο λίγο έξω από το Μοτίζιν, δυτικά του Κιέβου. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι στοχοθετούσε αμάχους και έχει δηλώσει πως παρόμοιες αναφορές για φόνους είναι «σκηνοθετημένες» για να αμαυρώσουν το όνομα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες της Ουκρανίας για τη σφαγή αμάχων στη Μπούτσα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες συνδέονται με τους φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα και δήλωσε πως οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, πως ερευνούν ενδεχόμενα εγκλήματα από ρωσικές δυνάμεις αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε κωμοπόλεις έξω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως τα γεγονότα και η χρονολόγηση των συμβάντων στην Μπούτσα δεν στηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας και κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να μην σπεύδουν να εκφέρουν κρίσεις.

Ουκρανία: 8 νεκροί και 34 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς σε Μικολάγιφ και Οκάτσιφ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν χθες, Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον των πόλεων Οκάτσιφ και Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η ουκρανική εισαγγελία.

“Λόγω των βομβαρδισμών του εχθρού, επτά κάτοικοι της πόλης Οκάτσιφ σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Μικολάγιφ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 14 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εισαγγελία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες και αστικές υποδομές, καθώς και σε οχήματα.

Η Ρωσία διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την ουκρανική «προβοκάτσια» για τη σφαγή αμάχων στη Μπούτσα

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Ζ.Μπορέλ: Οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Μπορέλ και σημειώνει ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν.

Ουκρανία: Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή στη Μπούτσα

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Μακρόν: Αυτό που συνέβη στη Μπούτσα απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

“Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)”, δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

“Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Κρεμλίνο: Αδύνατον να απομονωθεί η Ρωσία με κυρώσεις

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες Κυριακή «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο, παρότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων άνευ προηγουμένου εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απομόνωση της Ρωσίας, είναι τεχνολογικά αδύνατον στον σύγχρονο κόσμο», έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη (σ.σ. σε έκταση) από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ντ.Κουλέμπα: Ανεπαρκείς οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κουλέμπα εξήγησε πως είδε το προσχέδιο του σχεδιαζόμενου πέμπτου γύρου των τιμωρητικών μέτρων της ΕΕ και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση».

«Πρέπει να ενισχυθούν», πρόσθεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω Twitter.

Ουκρανία: Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ