today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση πρέπει να συμπιέσει τα ποσοστά της αισχροκέρδειας

Την ανάγκη να λάβει μέτρα η κυβέρνηση κατά της αισχροκέρδειας στην ενέργεια τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

«Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Να συμπιέσει τα ποσοστά της αισχροκέρδειας -που τι κάνουν;- χρησιμοποιούν τον πραγματικά εισαγόμενο πληθωρισμό για να αυξήσουν τα ποσοστά κέρδους τους», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Γιατί ναι, το πρόβλημα είναι διεθνές. Ναι, το φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει την στρατόσφαιρα στις τιμές του, όμως να πάρουμε ένα παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Το 56% των κιλοβατώρων που παράγονται στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Κι όμως, κάθε μία κιλοβατώρα ακόμα και αυτή που παράγεται με μηδενικό κόστος (δηλαδή πέφτει η βροχούλα, κινείται η τουρμπίνα ενός υδροηλεκτρικού έργου, παράγεται μια κιλοβατώρα με μηδενικό κόστος), εκείνη αυτή τη στιγμή -το ξέρετε αυτό- χρεώνεται σα να είχε παραχθεί με το πιο ακριβό φυσικό αέριο του πλανήτη. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σταματάς».

Ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται» πίσω από τις Βρυξέλλες και εκτίμησε σχετικά με τα υπερκέρδη και τη φορολόγησή τους ότι «θα τα μαγειρέψουν, για να μη υπάρξουν».

«Υπάρχει αυτό το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έφτιαξε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι Χρηματιστήριο, ένα καφενείο είναι, γιατί για να έχεις Χρηματιστήριο πρέπει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες παίχτες, όταν έχεις τέσσερις είναι καφενείο. Καθόμαστε, μαγειρεύουμε τις τιμές και τελειώσαμε. Και ξέρουμε ποιοι είναι οι τέσσερις. Αν θέλετε να σας τους πω κιόλας, είναι ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Λάτσης. Δε φταίνε οι άνθρωποι. Γιατί ξέρετε αν έρθω εγώ και σας δώσω 1 δισεκατομμύριο δεν φταίτε εσείς, εγώ φταίω που σας το έδωσα», σχολίασε.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως «θα έπρεπε να γίνει Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή του κατώτατου μισθού, όχι όλων των μισθών». «Θα σας πω τι θα κάναμε εμείς αν είμαστε στην κυβέρνηση. Από τη μία θα λέγαμε Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή και από την άλλη μεριά θα πηγαίναμε το ΦΠΑ στο 15% από το 24% και από το 13 στο 7%. Η αγορά θα έκανε πάρτι», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως η θέση του ΜέΡΑ25 «από την αρχή ήταν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η διπλωματία».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει κάνει ο ίδιος στον πρωθυπουργό: «Έπρεπε η Ελλάδα να καλέσει όλα τα κράτη που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο σε μία περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη με ένα στόχο, ένα χάρτη της Ανατ. Μεσογείου, να καταθέσουμε όλοι, το κάθε κράτος προτάσεις, τις απαιτήσεις μας όσον αφορά στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δε θα συμφωνήσουμε αλλά τουλάχιστον σε ένα χάρτη όλοι μαζί να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι διαφορές μας και μετά να δεσμευτούμε, μετά από κάποια διαπραγμάτευση, με έναν τελικό χάρτη που να αντικατοπτρίζει όλες τις διαφορές να πάμε στη Χάγη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές ξεκαθάρισε: «Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές. Αν είχα καούρα να είμαι υπουργός δεν θα είχα φύγει τη νύχτα του δημοψηφίσματος».

«Εμείς φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 γιατί θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά όσον αφορά σε συγκεκριμένα πράγματα, για την ηλεκτρική ενέργεια, για τα κόκκινα δάνεια που δεν συζητήσαμε -έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει, είναι μεγάλο χτικιό τα κόκκινα δάνεια- αιμορραγεί η ελληνική κοινωνία με τα κόκκινα δάνεια, για το δημόσιο χρέος, για τα σχολειά μας, για το ΕΣΥ», τόνισε, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «μία συγκυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει, όμως πρέπει να βασιστεί σε μια σοβαρή συμφωνία για το τι θα γίνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ