today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Εκατοντάδες σπιτάκια για πουλιά περιβάλλουν δωμάτιο ξενοδοχείου στη Σουηδία

Εκατοντάδες σπιτάκια για πουλιά περιβάλλουν το δωμάτιο που σχεδίασε το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο BIG για το ξενοδοχείο Treehotel στη σουηδική Λαπωνία. Με επωνυμία «Βιόσφαιρα», το με εμβαδόν 34 τετραγωνικά μέτρα δωμάτιο θα είναι το όγδοο πειραματικό δωμάτιο που σχεδιάζεται από αρχιτεκτονικό γραφείο για το Treehotel· περιβαλλόμενο από μία σφαίρα 350 σπιτιών για πουλιά είναι σε διαδικασία κατασκευής και θα είναι έτοιμο να δεχθεί λάτρεις της φύσης και των πουλιών την 1η Μαΐου.

Ελπίδα του δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου είναι ότι το δωμάτιο θα εμπνεύσει τους επισκέπτες να εγκαταστήσουν στις οικίες τους σπιτάκια για πουλιά. «Σχεδιάζοντας ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην κορυφή των δέντρων, με πρόσοψη από φωλιές πουλιών, ο στόχος της “ Βιόσφαιρας” είναι να περιορίσει την καθοδική σπείρα του πληθυσμού των πουλιών στα δάση της Σουηδίας και, αντιθέτως, να ενισχύσει τη βιόσφαιρα και το φυσικό οικοσύστημα» είπαν από το BIG.

Το δωμάτιο θα κρεμαστεί ψηλά από τον κορμό ενός πεύκου και η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται μέσω μιας γέφυρας που θα συνδέει την είσοδο του με το έδαφος στο δάσος. Η εσωτερική διάταξη μεζονέτας προβλέπει χώρο καθιστικού στο κάτω τμήμα και υπνοδωμάτιο επάνω. Τα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι παράθυρα θα επιτρέπουν στους επισκέπτες απρόσκοπτη παρατήρηση πτηνών και μια βεράντα στην οροφή θα προσφέρει πανοραμική θέα προς το δάσος.

«Η δασοκομία έχει οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό φυσικών τρυπών στα δέντρα όπου φωλιάζουν τα πτηνά που πρόκειται να γεννήσουν. Άρα η εγκατάσταση φωλιών πτηνών είναι ένα σημαντικό μέτρο που πρέπει να πάρουμε» τόνισε ο Ulf Öhman, ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας στην κομητεία Norrbotten. «Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή οδηγεί στο ότι η πληθυσμιακή έκρηξη των εντόμων επισυμβαίνει πλέον νωρίτερα μέσα στη χρονιά, και την περίοδο επώασης των ωών των πτηνών έχει ήδη παρέλθει. Το τάισμα είναι σημαντικός μηχανισμός υποστήριξης για τα πτηνά που παραμένουν στη Σουηδία και χρειάζονται τροφή τον χειμώνα» πρόσθεσε.

«Ακριβώς πριν την πανδημία πέρασα λίγες μέρες και βράδια σε κάποια από τα δωμάτια του Treehotel» είπε, από την πλευρά του, ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG. «Σχεδόν αμέσως γεννήθηκε η ιδέα να προσκαλέσω όχι μόνον τους ανθρώπους-επισκέπτες αλλά και τον τοπικό πληθυσμό πουλιών και νυχτερίδων να συγκατοικήσουν σε ένα σφαιρικό σμάρι φωλιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ