today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Μπ.Λεμέρ: Στόχος μας να βλάψουμε την ρωσική εξουσία

Οι γαλλικές εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που έχουν αποφασισθεί κατά της Ρωσίας, «το σύνολο των κυρώσεων και τίποτε πέραν αυτού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις κάλεσε να αποχωρήσουν από την Ρωσία.

«Το μόνο πράγμα που ζητούμε από τις επιχειρήσεις είναι να τηρήσουν αυστηρά και προσεκτικά τις κυρώσεις που έχουν αποφασισθεί σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο δίκτυο Europe 1.

«Κάθε εταιρεία, ανάλογα με την κατάστασή της επί τόπου, μπορεί να λάβει αποφάσεις που θα είναι διαφορετικές», εξήγησε ωστόσο αναφέροντας ως παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, που ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ρωσία και τον όμιλο των σούπερ μάρκετ Auchan, που, αντίθετα, αποφάσισε να παραμείνει στην Ρωσία «για να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων».

Στις 23 Μαρτίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες όπως οι Renault, Auchan και Leroy Merlin να σταματήσουν να υποστηρίζουν την ρωσική πολεμική μηχανή και να εγκαταλείψουν την Ρωσία.

«Πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον φόνο παιδιών και γυναικών, τον βιασμό. Ολοι πρέπει να θυμηθούν ότι οι αξίες αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη».

Η έκκληση αυτή ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκάλεσε συζήτηση στον γαλλικό πολιτικό κόσμο, με ορισμένους, όπως ο οικολόγος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Γιανίκ Ζαντό, να ζητούν την αποχώρηση των γαλλικών εταιρειών από την Ρωσία, και άλλους, όπως το κόμμα της γαλλικής άκρας δεξιάς Εθνικός Συναγερμός να επικαλούνται τις οικονομικές επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης.

«Στόχος μας δεν είναι να βλάψουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις. Στόχος δεν είναι βλάψουμε τον γαλλικό πληθυσμό, αλλά να βλάψουμε την ρωσική εξουσία και το ρωσικό κράτος», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ