today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Μ. Βαρβιτσιώτης: Nα δώσουμε φωνή στα παιδιά-θύματα κακοποίησης

«Η προστασία και η υποστήριξη των ανήλικων παιδιών – θυμάτων εγκληματικών πράξεων είναι ένα σημαντικό θέμα που αξίζει να αναδειχθεί στον πανευρωπαϊκό διάλογο για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Γιατί τα δικαιώματα του παιδιού βρίσκονται στον πυρήνα της προστασίας του Κράτους Δικαίου, το οποίο αποτελεί τον πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από την Ελευσίνα, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Πολιτικές για την Προστασία και Υποστήριξη των Ανήλικων Θυμάτων Εγκληματικών Πράξεων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προσεγγίσεις». Όπως δε, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, όλες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εκθέσεις αποτυπώνουν την πρόοδο της Ελλάδας στα θέματα κράτους δικαίου, ιδίως σε σχέση με τα θέματα απονομής δικαιοσύνης και ελευθεροτυπίας.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος και στο ίδρυμα Ελίζα που ίδρυσε η μητέρα του, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε φωνή στα παιδιά – θύματα κακοποίησης. «Να τους δώσουμε την ευκαιρία, την ασφάλεια και τη σιγουριά να μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης, να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Χωρίς αυτό, δεν θα βρεθούν ποτέ οι θύτες, και δυστυχώς τα θύματα θα ζουν με τις πληγές» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι είναι σημαντικό να τοποθετηθούν ευρύτερα οι πολίτες στον πανευρωπαϊκό διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης. «Ειδικά σήμερα, που η Ευρώπη ξυπνά, μετά από τόσα χρόνια που η Ελλάδα ζητούσε ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και διεκδικούσε εφαρμογή αυτών των πολιτικών ουσιαστικής και πολιτικής αλληλεγγύης, θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή τους», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι με αυτές τις πολιτικές θωρακίζουμε τελικά την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους, που αποτελεί το σκληρό πυρήνα της ύπαρξης του, ενώ αυτές θα κάνουν και την Ευρώπη να παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή και όχι του κομπάρσου στις διεθνείς εξελίξεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε όσα πέτυχε συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. «Έτσι και τώρα θα αντιδράσουμε με ενιαίες κυρώσεις, παροχή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, για να αντιμετωπιστεί αυτή η παράνομη ρωσική εισβολή επαρκώς και να απαντήσουμε στις δυνάμεις που προσβλέπουν στην αναθεώρηση των συνόρων», επισήμανε.

Στην εκδήλωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Αρμόδιος για Θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Κώτσηρας, η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ