today-is-a-good-day
29.3 C
Athens

Η ανησυχία για το χρέος, η κινητικότητα στην αγορά ενέργειας και το σχέδιο για τους ελληνικούς υδογονάνθρακες

Με νέο brand name θα έχει τη δυνατότητα να πιστοποιείται στο εξής ένα τουριστικό κατάλυμα, ανεξαρτήτως κατηγορίας και μεγέθους. Υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέχει εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παροχές προς τους πελάτες του. Πρόκειται για το νέο brand name της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και έχει ως στόχο με την ολοκλήρωσή του να συμβάλει σημαντικά στον μετασχηματισμό του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, με σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του νέου, σύγχρονου μοντέλου στον ελληνικό τουρισμό.

Το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει τα 270 δις. ευρώ και πρόκειται για μια νέα βραδυφλεγή βόμβα. Αυτό που προβληματίζει οικονομικό επιτελείο και τραπεζικά ιδρύματα δεν είναι τόσο το ύψος αυτού, αλλά η δυναμική του. Δηλαδή φοβούνται πως αυτό θα αυξηθεί με όχημα την αύξηση της ενέργειας, των πρώτων υλών και γενικότερα του πληθωρισμού. Μάλιστα, η στήλη μαθαίνει πως στις τράπεζες έχει πέσει συναγερμός για νέα γενιά κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θα είναι πολύ δυσάρεστη για την οικονομία και βεβαίως για τις τράπεζες.

Το ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της Bespoke, εταιρείας συμμετοχών με κεφάλαιο 140 εκατ.ευρώ, ετοιμάζεται να κάνει επενδύσεις σε κλάδους τροφίμων το γνωρίζετε. Δεν κομίζουμε κάτι καινούριο, άλλωστε δεν το έχει κρύψει ο ίδιος ότι θέλει να φτιάξει ένα νέο όμιλο τροφίμων στην Ελλάδα, και την Ευρώπη, στα πρότυπα της Chipita. Το ενδιαφέρον που μαθαίνουμε είναι πως έως τον Μάιο πρόκειται να κλείσει ένα σημαντικό deal, στον κλάδο των vegan προϊόντων.

Κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά ενέργειας. Δύο μικρότερες εταιρείες που έχουν αυξημένα χρέη προς δήμους και διαχειριστές βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων για  εξαγορά. Η τιμή παζαρεύεται, δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία καμία από τις δύο εταιρείες. Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί ένα ντιλ, στη βάση των οφειλομένων που αυξάνονται και στην ένταση του ανταγωνισμού, που θα βγάλει εκτός ορισμένους μικρότερους παίχτες.

Σε αλλαγές προσανατολίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Έτσι στο γραφείο του Κοντόπουλου έχουν φτάσει εισηγήσεις για μείωση  φορολογίας, μείωση του κόστους παρουσίας και εισόδου καθώς επίσης και φορολογικά  κίνητρα σε εισηγμένους και επενδυτές. Στόχος επίσης είναι η επέκταση συνεργειών με χρηματιστήρια εξωτερικού. Όλα τα παραπάνω θα τα δούμε αργά ή γρήγορα, λένε με σιγουριά άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει. Εκτός από τον κλάδο τον ξενοδοχειακό, που εκτιμά ότι οι αφίξεις μπορούν να φτάσουν έως και το 90% του 2019 με βάση τα πιο αισιόδοξα σενάρια, οι αεροπορικές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Έτσι στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με τον Καναδά προχωρά η Air Canada, καθώς ξεκινά το καθημερινό εποχικό δρομολόγιο από την Αθήνα προς το Τορόντο και το Μόντρεαλ του Καναδά. Οι πτήσεις προς το Τορόντο ξεκίνησαν στις 27 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Νοεμβρίου. Απρόβλεπτος παράγοντας για την εξέλιξη του τουρισμού στη χώρα μας είναι ο πόλεμος αφενός και αφετέρου η πανδημία που κάνει ξανά την εμφάνισή της στην Κίνα. Αν οι δύο αυτοί παράγοντες κυλήσουν ομαλά, τότε η χώρα μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αφίξεων του 2019.

Το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό έχει πάρει το σχέδιο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου κυρίως στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Υπάρχει και κοίτασμα επιβεβαιωμένο στο Κατάκολο, με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να εκκρεμεί ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό. Ίσως δοθούν και φοροκίνητρα στις πετρελαϊκές, αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι προσφυγές συλλογικοτήτων στα δικαστήρια προκειμένου να μπλοκάρουν τις έρευνες. Κάτι που έχει ήδη συμβεί στην Κρήτη.

Νέα επένδυση δρομολογεί η Camper Gaz στη χώρα μας και ειδικότερα θα επεκτείνει τη δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας κατασκευής κενών μεταλλικών φιαλών υγραερίου. Η επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο και αναμένεται να τρέξει μέσα στο έτος. Στόχος να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αρχές του επόμενου το αργότερο.

Έως τις αρχές Μάϊου αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία η δόση 3,56 δις.ευρώ από  το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 1,72 δις.ευρώ αφορά στις επιδοτήσεις και το 1,85 δις.ευρώ στα δάνεια. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου να πάρουν μπροστά επενδύσεις και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλοι παίχτες. Απρόβλεπτος παράγοντας  παραμένει ο πόλεμος και κατά πόσο αυτός μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των εν δυνάμει επενδυτών.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα βιοκαύσιμα από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της χώρας, καθώς το μέλλον της ναυτιλίας είναι πράσινο. Για να μπορέσουν να τρέξουν οι μετατροπές για να καίει βιοκαύσιμα ένα πλοίο χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, για αυτό και οι μεγαλύτεροι όμιλοι που διαθέτουν ρευστότητα προχωρούν σε αυτές. Έτσι μετά τον Μαρινάκη έρχεται σειρά της Μαρίας Αγγελικούση, της Άννας Αγγελικούση και του Πόλυ  Βάσου Χατζηιωάννου να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της πράσινης ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ