today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Αν.Μπλίνκεν: Δεν βλέπουμε ενδείξεις πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις

Μόσχα: Η αποκλιμάκωση που υποσχεθήκαμε δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, που έδωσαν ελπίδες σε μια πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου.

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα Ουκρανοί διαπραγματευτές. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποσχέθηκε να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε πως η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, μετά τις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να χαρακτηρίσει εάν υπήρξε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στις ενέργειες της Ρωσίας και όχι στα λόγια της.

«Αυτό που κάνει η Ρωσία είναι η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα κατά της Ουκρανίας και του λαού της και αυτό συνεχίζεται όσο μιλάμε», είπε ο Μπλίνκεν, καλώντας τη Μόσχα να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επιδιώξει να προκύψει ένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες που αφορούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «άμυνα και ασφάλεια» της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό προχωρά με αποτελεσματικό τρόπο… Τουλάχιστον δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας, αλλά αν η Ουκρανία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει, αυτό είναι καλό και το υποστηρίζουμε», κατέληξε.

Μόσχα: Η αποκλιμάκωση που υποσχεθήκαμε δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός

Η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίγκιφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ