today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Συνάντηση Κόστα-Ανδρουλάκη στη Λισαβόνα

Συνάντηση δύο ωρών είχαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην έδρα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα.

 

Οι δυο άνδρες, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπου προεξάρχουσα θέση είχαν τα ζητήματα οικονομίας, η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια με ενεργητικές πολιτικές που προστατεύουν τους πολίτες από την κερδοσκοπία των αγορών ενέργειας, το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, που ήδη εφαρμόζει η Πορτογαλία, καθώς και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε την ατολμία, όπως ανέφερε, της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και να προβεί στη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά παρά την υπεραπόδοση εσόδων του κράτους, τους μήνες του αυξημένου πληθωρισμού. Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα του υπολογίζονται οι υπεραποδόσεις του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία, οι οποίες στη συνέχεια αποδίδονται πίσω στους καταναλωτές μέσω αντίστοιχων μειώσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

 

Έμφαση δόθηκε στην σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων καθώς και στην υψηλή συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού (στην Πορτογαλία ξεπερνά το 60%), δεδομένο που, όπως υπενθυμίζει το Κίνημα Αλλαγής, αξιοποίησαν οι χώρες της Ιβηρικής στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής εξασφαλίζοντας την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση να εφαρμόσουν έκτακτα εθνικά μέτρα για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών.

 

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να πρωταγωνιστήσουν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε με περισσότερη αλληλεγγύη να προωθηθεί η κοινή εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια και τα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης των ανισοτήτων, της ενεργειακής κρίσης και της ανάπτυξης.

 

Ο κ. Κόστα προσκάλεσε τον Νίκο Aνδρουλάκη στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν την επόμενη χρονιά στην επέτειο συμπλήρωσης πενήντα ετών από την ίδρυση του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ