today-is-a-good-day
19 C
Athens

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα, καθώς η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ενδεικτικά η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου προσεγγίζει πλέον το 2,9%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού καταγράφει σήμερα άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,158%. Οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών ομολόγων 10ετους διάρκειας καταγράφουν άνοδο της τάξης των 2 μονάδων βάσης.

Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες των επενδυτών όπως αποτυπώνονται στην προθεσμιακή αγορά, προεξοφλούν δύο αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του έτους. Άλλωστε και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξη της επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα εκτιναχθεί πάνω από το 7% τους προσεχείς μήνες.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,89% από 2,79% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 0,58% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,31% από 2,27%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο του 1,1 δολ. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0970 δολ. από το επίπεδο των 1,0996 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0966 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ