today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Λευκορωσία: Δικάζεται η Σ.Σαπέγκα, σύντροφος του αντιφρονούντα Ρ.Προτασέβιτς

Ξεκίνησε σήμερα στη Λευκορωσία η δίκη της Σοφία Σαπέγκα, της Ρωσίδας συντρόφου του Λευκορώσου αντιφρονούντα Ρομάν Προτασέβιτς οι οποίοι συνελήφθησαν όταν οι λευκορωσικές αρχές ανάγκασαν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η Σαπέγκα και ο Προτασέβιτς, πρώην διευθυντής σύνταξης του Nexta ενός μέσου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν το 2020 στη Λευκορωσία μετά την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, συνελήφθησαν τον Μάιο του 2021.

Ένα καταδιωκτικό MiG-29 του λευκορωσικού στρατού ανάγκασε το αεροσκάφος της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα- Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η Σαπέγκα κατηγορείται για υποκίνηση σε κοινωνικό μίσος, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη καταγραφή προσωπικών στοιχείων αστυνομικών.

Η 24χρονη γυναίκα, η δίκη της οποίας ξεκίνησε σήμερα στο Γκρόντο στη δυτική Λευκορωσία, έχει δεχθεί να συνεργαστεί με την έρευνα και έχει ζητήσει από τον Λουκασένκο να την αφήσει ελεύθερη. Κινδυνεύει με κάθειρξη έξι ετών.

Λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο αποφάσισε, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας, η δίκη να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Προτασέβιτς, που ζούσε στην Ευρώπη από το 2019, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Λευκορωσία εν αναμονή της δίκης του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ