today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Δ.Τζανακόπουλος: Οι τιμές στο ρεύμα δεν είχαν καμία αύξηση την περίοδο ’15-’19

«Η κυβέρνηση επιδοτεί τα καρτέλ, αντί να χτυπήσει την ακρίβεια στον πυρήνα της», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ”Σκάι”.

 

Είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη» και προσέθεσε ότι η «η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην καταπολέμηση της αποδεδειγμένης αισχροκέρδειας και στην αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, στηρίζει τα καρτέλ». Σημείωσε ότι «θα έπρεπε ήδη να υπάρχει νόμος που να προβλέπει τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών, δηλαδή του ποσού που κερδίζουν οι εταιρείες πάνω από το περσινό ποσοστό κέρδους και να γίνει επιστροφή των χρημάτων που θα προκύψουν στους καταναλωτές». Αντίθετα, συνέχισε, «η κυβέρνηση λέει ότι πρώτα θα αναζητήσει αν υπάρχουν υπερκέρδη, τη στιγμή που οι εταιρείες καταγράφουν τέτοια υπερκέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών της μεγαβατώρας, πέρσι με φέτος».

 

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής «η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδίκησαν και κατάφεραν, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, να αποσπάσουν την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι «από το μέτρο αυτό δεν υπάρχει κάποια δημοσιονομική επιβάρυνση». Όμως, είπε, η κυβέρνηση «δεν προχωρά σε τέτοια μέτρα, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί διαρκώς να φουσκώνουν». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν θέλει να φορολογήσει υπερκέρδη, δεν θέλει να βάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί απλά δεν θέλει να συγκρουστεί με τους μεγάλους επιχειρηματίες στην ενέργεια». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός έχει χάσει το 15% της αγοραστικής του δύναμης» και σχολίασε ότι «είναι το υψηλότερο ποσοστό απωλειών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών και επιστροφή των χρημάτων που θα προκύψουν στους καταναλωτές, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, προκειμένου να ελαφρυνθούν πραγματικά οι πολίτες. Επίσης τόνισε ότι «χρειάζεται να γίνει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ένα μέτρο της τάξης του 1,5 δισ. που είναι απόλυτα εφικτό δημοσιονομικά», προσθέτοντας ότι «μόνο με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να φανεί άμεσα η μείωση της τιμής στους καταναλωτές». Ανέφερε ότι «στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11%, ενώ οι τιμές στους λογαριασμούς του ρεύματος δεν είχαν καμία αύξηση την περίοδο ’15-’19», ενώ «αντίθετα, επί ΝΔ, από τον Σεπτέμβρη του 2019 τα τιμολόγια αυξήθηκαν 20% με απόφαση Χατζηδάκη». «Αυτή τη στιγμή έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ