today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Πως διαβάζει το Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάζουν στο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουν οι γαλάζιοι επιτελείς είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να διαθέτει  ισχυρή «ανθεκτικότητα», σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση να «σμπαραλιάζει» όλα τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Του Κώστα Πασίση

Στην έρευνα της Metron Analysis η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα της τάξεως των 9,5 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις στην αγορά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν μετατραπεί σε νέα ασύμμετρη απειλή για την κυβέρνηση.

Στην εκτίμηση ψήφου και σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019 η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 34,1% (39,9% στις εκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6% (31,5%), το ΚΙΝΑΛ 16,7% (8,1%), το ΚΚΕ στο 6,3% (5,3%), η Ελληνική Λύση στο 5,9% (3,7%), το ΜΕΡΑ25 στο 4,4% (3,4%) και οι Έλληνες του Κασιδιάρη στο 2,9%.

Για τη ΝΔ το κατώτατο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου είναι 31,5% και το ανώτατο 36,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 22,3% έως 26,9% και για το Κίνημα Αλλαγής 14,7% έως 18,7%.

Αν και η πρώτη ανάγνωση είναι ότι η ΝΔ παρουσιάζει μικρή  φθορά, μετά από τριάντα μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, υπό την υπάρχουσα συγκυρία η «ελαφριά» κάμψη είναι αποδεκτή πολιτικά.

Άλλωστε – όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος – εννέα μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

Ωστόσο η συγκεκριμένη δημοσκόπηση σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων και το «κλίμα» που υπάρχει στην κοινωνία, φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει το κυβερνητικό μηχανισμό διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων στην κατεύθυνση αναζήτησης νέων «αντιδότων» στο κύμα ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας στην αγορά.

Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι κυβερνήσεις επέλεγαν την πολιτική του «στρουθοκαμηλισμού», έναντι των προβλημάτων, σήμερα η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες, χωρίς να πετά τη μπάλα στην εξέδρα…

«Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση αντίπαλος δεν είναι ο κ. Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια, οι τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή των πολιτών, η ανησυχία, αλλά και η αγανάκτηση  που προκαλεί η ακρίβεια στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τη εν λόγω δημοσκόπηση σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα κρίνεται η Οικονομία με 36% . Ακολουθούν η ακρίβεια με 29%  και η ανεργία με 6%.

Η υπάρχουσα πολιτική συγκυρία όμως, ωθεί το Μαξίμου σε αναπροσαρμογή της εκλογικής στρατηγικής του, με στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξεως του 38% τουλάχιστον.

Η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκαψε» τα σενάρια των πρόωρων εκλογών στη Βουλή και επιστρέφοντας στο Μαξίμου έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο για εύρεση νέων κωδικών στον προϋπολογισμό για εξασφάλιση κονδυλίων που θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η αύξηση των χαμηλών εισοδημάτων, οι νέοι και οι φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, αποτελούν νέες προτεραιότητες για την κυβέρνηση, που περιμένει ταυτόχρονα  και τις απαντήσεις από την Ευρώπη για να αποκρυσταλλώσει το πλάνο δράσης της.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη μικρή φθορά της κυβέρνησης και είναι καθηλωμένος σε συγκεκριμένα ποσοστά της τάξεως του 22%-25% και τα όποια σκαμπανεβάσματα έχει, κινούνται  στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη

Στο Μαξίμου, όμως, έχουν «κυκλώσει» άλλους δυο «κωδικούς» των μέτρησης του MEGA.

Ο πρώτος αφορά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, που λαμβάνει 16,7 από 8,1 στις εθνικές εκλογές, διπλασιάζοντας το ποσοστό του.

Εκτός απροόπτου, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να γίνεται κεντρικός παίχτης στο πολιτικό σκηνικό και ο ρόλος του δείχνει να είναι κομβικός στα μετεκλογικά τεκταινόμενα…

Στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για τη δημοσκοπική πορεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον με δεδομένο ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος και εκτιμάται  ότι το Κίνημα Αλλαγής θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό στους πολίτες.

Ο δεύτερος είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Το κόμμα του Κασιδιάρη φαίνεται να αγγίζει το 2,9%. Μια εξέλιξη που σίγουρα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, καθώς το …αυγό της ελληνικής ακροδεξιάς εκκολάπτεται εκ νέου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ