today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ουκρανία: Ο υπουργός Γεωργίας φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του

Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Ρόμαν Λεστσένκο υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος στο Reuters χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Ο σύμβουλος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως η Βουλή θα ψηφίσει για το αν θα δεχθεί την παραίτηση ή όχι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα.

Πριν από λίγο ο βουλευτής Μίκολα Σόλσκιι αποδέχθηκε μια πρόταση να γίνει ο επόμενος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, όπως είπε ο ίδιος στο Reuters.

Η παραίτηση του Λετστσένκο έγινε γνωστή από την εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών APK-Inform νωρίτερα σήμερα, τέσσερις εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ξεκινώντας έναν πόλεμο που έχει επηρεάσει τη σπορά της άνοιξης και την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει αγροτικά προϊόντα.

Ο Λεστσένκο δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξη αυτή την εβδομάδα πως η έκταση της σποράς της σοδειάς της άνοιξης μπορεί να είναι λιγότερο από το μισό των επιπέδων του 2021 περίπου 70 εκατομμύρια στρέματα έναντι 150 εκατ. στρεμάτων που αναμένονταν πριν από την εισβολή.

Η Ουκρανία είναι μια σημαντική χώρα παραγωγής και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως και οι εχθροπραξίες μπορεί να μειώσουν δραστικά τη συγκομιδή του 2022 και τις εξαγωγές για την προσεχή σεζόν 2022/23.

Η Ουκρανία έχει ήδη αναστείλει τις εξαγωγές σίκαλης, βρώμης, κεχριού, φαγόπυρου, αλατιού, ζάχαρης, κρέατος και ζωικού κεφαλαίου μετά την εισβολή και θέσπισε άδειες για τις εξαγωγές σιταριού, καλομποκιού και ηλιελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ