today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η «Στρατηγική Πυξίδα», ο ρόλος Μητσοτάκη και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Τα επόμενα βήματα της χώρας μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ευρωπαϊκούς ηγέτες, για συντονισμό κινήσεων και διαμόρφωση κοινής γραμμής, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας.

Του Κώστα Πασίση

Ο ανηλεής βομβαρδισμός αμάχων στην Ουκρανία από τις Ρωσικές δυνάμεις έχει προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, που έχουν αφυπνίσει την Ευρώπη η οποία αποφάσισε να αναβαθμίσει το μέχρι χθες αναιμικό δόγμα ασφάλειας της.

Η «στρατηγική πυξίδα» της Ε.Ε, που αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη από τη σύνοδο κορυφής, είναι η πρώτη στρατηγική κίνηση της, έναντι της ρωσικής απειλής αλλά και οποιαδήποτε άλλης χώρας, θελήσει να αμφισβητήσει τα υφιστάμενα σύνορα.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη  η «στρατηγική πυξίδα» αποτελεί τη δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας».

Οι ζυμώσεις για το συγκεκριμένο κείμενο ξεκίνησαν από το 2020 και πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ η υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, χαρακτηρίστηκε ως το πρόπλασμα της συγκρότησης ενός ισχυρού ευρωστρατού.

Ένα σχέδιο που αρχίζει σταδιακά να λαμβάνει «σάρκα και οστά» με ότι αυτό συνεπάγεται για το νέο γεωστρατηγικό αμυντικό δόγμα της Ευρώπης.

Η Αθήνα έμεινε ικανοποιημένη  από το κείμενο της «στρατηγικής πυξίδας» επειδή γίνονται σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες Τουρκίας και εισακούσθηκαν οι ελληνικές και οι κυπριακές ανησυχίες και θέσεις.

Επιπλέον η Αθήνα κρατά στο διπλωματικό «φάκελο» της και τις  αυστηρές κυρώσεις που επέβαλε για πρώτη φορά η Ευρώπη στη Ρωσία για την κατάφορη παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας.

Κυρώσεις που αποτελούν μήνυμα και στην Τουρκία που μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία είχε προτάξει το δόγμα του αναθεωρητισμού, με την προκλητική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ενώ ακόμη δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, τηρώντας ουδετερότητα, που δεν περνά απαρατήρητη…

Η ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση

Άμεση προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό αυτή την περίοδο  είναι η Ευρώπη να «υιοθετήσει»  την πρόταση του για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ένα δύσκολο στοίχημα, με δεδομένο τις … ενστάσεις  των χωρών του Βορρά, αν και τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων, δείχνοντας ότι η Ευρώπη ενηλικιώνεται…

Το συγκεκριμένο πρόβλημα ετέθη  στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αλλά και προ ημερών στη σύσκεψη που είχε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους κ.κ Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα και όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπήρξε συναντίληψη στην κατεύθυνση για έναν κοινό βηματισμό.

Η ωμή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε άλλη μια παρενέργεια. Ο καλύτερος «πελάτης», η Ευρώπη, πλέον αναζητά την απεξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σχέδια και λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε το απαραίτητο σήμα για αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο.

Εκτός όμως της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως μεγάλο στόχο η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στις νέες ευρωπαϊκές διεργασίες, ως ανερχόμενη δια μεσογειακή δύναμη.

Οι στρατηγικές συμφωνίες της με την Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία αλλά και με αραβικές χώρες, καθιστούν την Αθήνα ισχυρό περιφερειακό «παίχτη» και πόλο σταθερότητας σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ