today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Γ. Βαρουφάκης: Πολιτική ανατροπή και ρήξη με ένα μοντέλο που απέτυχε

Κριτική τόσο προς τα κυβερνητικά έδρανα όσο και σε εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του από το βήμα του Κοινοβουλίου, προτείνοντας στους πολίτες να συστρατευθούν με στόχο την πολιτική ανατροπή και τη ρήξη με ένα μοντέλο που απέτυχε.

Η κριτική του ξεκίνησε από το θέμα του ΕΝΦΙΑ, με σειρά ερωτημάτων: «Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι τα οφέλη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών με αντικειμενική αξία κάτω από 80.000 ευρώ, θα είναι ακριβώς μηδέν; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μεταξύ 80.000 και 200.000, σε μια περίοδο πολύ μεγάλης ακρίβειας οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα είναι 10 και 20 ευρώ; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κάτοχοι σπιτιών, διαμερισμάτων 120 τετραγωνικών και πάνω, που θα πάρουν τουλάχιστον 100 ευρώ; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ακόμη περισσότερο ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού ακινήτων, εφόσον κανένα από αυτά δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία;».

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι: «μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω από τις 90.000 ως 100.000 ευρώ, καμία διαφορά για αξίες μεταξύ 100.000 και 200.000 περίπου, και αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για τη μεγάλη περιουσία».

Στο ενεργειακό ζήτημα, αφού υπογράμμισε την απουσία κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε ότι πρώτο το ΜέΡΑ25 πρότεινε φόρο έκτακτης κερδοφορίας. Στο σημείο αυτό της ομιλίας του απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κάλεσε να δεσμευθούν από κοινού, ότι, «αν αλλάξει η κυβέρνηση και έρθετε στα πράγματα, θα επανεθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ. Εσείς δεν αντισταθήκατε μέσα στη Βουλή στην ιδιωτικοποίησή της; Γιατί δεν έρχεστε να δηλώσετε μαζί μας ότι θα την επανεθνικοποιήσουμε; Η σιωπή δεν είναι χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε.

Για το ΜέΡΑ25, «η λύση είναι μία: ενιαία, δημόσια ΔΕΗ», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης και κάλεσε, στο σημείο αυτό, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «να ξαναβρείτε τον Καραμανλή που κάποτε είχατε μέσα σας -γιατί εκείνος έφτιαξε την ΔΕΗ. Κι εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, και εσάς που κάποτε ήσασταν στο ΠΑΣΟΚ, να προσπαθήσετε να ξαναβρείτε την απέχθεια απέναντι στα ιδιωτικά καρτέλ».

Προεξόφλησε, πάντως, ότι ούτε οι μεν ούτε οι δε μπορούν να αναλάβουν δεσμεύσεις ενόψει εκλογών, οι βουλευτές της ΝΔ γιατί έχουν γραμμάτια, όπως επί λέξει υποστήριξε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα πρέπει να αποφασίσουν αν βάζουν πάνω από όλα την προσπάθεια να εξασφαλίσουν την εύνοια των συγκεκριμένων ολιγαρχών ή, τουλάχιστον, τη μη εχθρότητά τους, όπως και πάλι κατά λέξη υποστήριξε.

«Εμείς το δηλώνουμε, θέλουμε την εχθρότητα των ολιγαρχών στο πρόσωπό μας, στο κόμμα μας, σε ό,τι αντιπροσωπεύουμε», επεσήμανε επίσης και συνέχισε με τα «επιθετικά μηνύματα», από το Βερολίνο, για σφικτή δημοσιονομική πολιτική σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. «Ο κ. Λίντνερ έχει ετοιμάσει ένα ακάνθινο κρεβάτι, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί μετεκλογικά να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για επιστροφή των κλεμμένων εισοδημάτων από την τρόικα στους πολίτες».

Η ομιλία Βαρουφάκη έκλεισε με τη «μεγάλη εικόνα», όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μετά από 12 χρόνια περικοπών χτύπησε η ακρίβεια. Είτε τότε είτε τώρα, το ίδιο πράγμα συμβαίνει: οι φτωχοί φτωχαίνουν, η πραγματική οικονομία αποδυναμώνεται, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται ακόμη και των πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, δημιουργικοί άνθρωποι “πνίγονται”, ο ΦΠΑ παραμένει στο εξοργιστικό 24% την ώρα που οι φόροι των πλουσίων μειώνονται. Επίσης, οι γυναίκες ασφυκτιούν, οι ηλικιωμένοι αγανακτούν, η κρυφή ανεργία θερίζει, η νεολαία συνεχίζει να μεταναστεύει, ενώ παράλληλα μια χούφτα ολιγάρχες κερδίζει αμύθητα ποσά στα σούπερ μάρκετ, από το ηλεκτρικό ρεύμα, από τα καύσιμα, από τα κόκκινα δάνεια, τα κολέγια, τις κλινικές. Ενώ το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένα, βουλιάζει βαθύτερα στο χρέος».

Αυτό που ο τόπος χρειάζεται, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, είναι «μια πολιτική ανατροπή, μια ρήξη με ένα μοντέλο το οποίο απέτυχε γιατί ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει -και για αυτό απαιτείται ένα παλλαϊκό κίνημα, μια παλλαϊκή συστράτευση. Εμείς στο ΜέΡΑ25 καλούμε στη λαϊκή αυτή συστράτευση», προτείνοντας συγχρόνως «ρεαλιστικές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν σήμερα ακόμη και εντός αυτού του σαθρού πεδίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ