today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η ενεργειακή αυτάρκεια και τα σενάρια για …συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

«Δεν υπάρχει ούτε φανερή, ούτε μυστική συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και  Τουρκίας», ξεκαθάρισε η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος(;) στα σενάρια περί συνεργασίας των τριών χωρών στα ενεργειακά, όπως αναφέρει περίεργο δημοσίευμα της Hurriyet.

Του Κώστα Πασίση

Εκείνο όμως που υπάρχει είναι το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό για εκμετάλλευση των εθνικών υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, κοιτάσματα που είναι εν δυνάμει «χρυσοφόρες» πηγές για τη χώρα μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία…

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη και την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς, στην Άγκυρα, σχεδόν …οργίασε η φημολογία για κοσμοϊστορικές αλλαγές στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, με αφορμή τον  πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη.

Το αφήγημα δομήθηκε, πάνω στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Παναγιωτόπουλο υπήρξε συμφωνία για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο!

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, αναπαρήχθησαν και «διανθίστηκαν» με ανάλογα επιχειρήματα, ήταν το ενδεχόμενο συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, που επανήλθε στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρότι προ ολίγων ημερών είχε «παγώσει» η κατασκευή του, με αμερικανικό non paper.

Τις δηλώσεις Ακάρ πάντως έσπευσε να διαψεύσει τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χωρίς όμως να πείσει -απ ότι φάνηκε- από τη συνέχιση αναπαραγωγής σχετικών σεναρίων.

Έτσι χθες η κυβέρνηση προέβη και σε δεύτερη διάψευση, προκειμένου να βάλει το όλο θέμα στη σωστή διάσταση του. Μάλιστα ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και  Κρήτη αρκέστηκε να πει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με αυτά που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Κωδικός υδρογονάνθρακες

Υπενθυμίζεται ότι ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμα του για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της ακρίβειας ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του «….διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη, όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιήσει τις φράσεις- κλειδιά περί «ενεργειακής αυτάρκειας» και αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου», προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και «ειδικών» επί των ενεργειακών ζητημάτων και αποφασίστηκε η συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση με αμιγώς πολιτικό πρόσημο στο πλαίσιο της νέας  ευρωπαϊκής στρατηγικής για  απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μια απόφαση, όμως, και με οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς θα τροχοδρομηθούν τα ενεργειακά project που για διάφορους λόγους είχαν «κωλύσει», παρότι οι επενδυτές,  Total, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean έχουν έτοιμα τα προγράμματα ερευνών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ