today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΜέΡΑ25: Πρόταση νόμου για τη λογοκλοπή

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τον Γ. Πατούλη

Πρόταση νόμου για τη λογοκλοπή κατέθεσε στη Βουλή το ΜέΡΑ25, που σημειώνει ότι «η δημοσιοποίηση καταγγελιών, στοιχείων και τεκμηρίων στον ημερήσιο Τύπο για ενδεχόμενη εκτενή λογοκλοπή στο διδακτορικό του κ. Πατούλη (με απάντησή του για “λάσπη”, “ψέμα”, “συκοφαντία” και “σκοπιμότητα” στα εξαντλητικά τεκμήρια της φερόμενης απάτης) αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

«Όχι μόνο αποτελεί η λογοκλοπή ένα τεράστιο πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων, τόσο στο επίπεδο των φοιτητών όσο και στο επίπεδο των καθηγητών, όχι μόνο το συγκεκριμένο είδος απάτης εμφανίζεται και αλλού, όπως τις πανελλήνιες εξετάσεις το 2020: αλλά συναντάμε πανευρωπαϊκά το φαινόμενο του να επιδιώκουν πολιτικά πρόσωπα την απόκτηση διδακτορικού τίτλου για λόγους “κύρους”, εξαπατώντας είτε με λογοκλοπή είτε με ghostwriting (δηλαδή, το να έχει γράψει τη διατριβή άλλο πρόσωπο)», αναφέρει το ΜέΡΑ25 και τονίζει: «Εδώ λάμπει για άλλη μια φορά το αφήγημα της “αριστείας”: ότι οι “άριστοι” έχουν τίτλους που αποδεικνύουν την ανωτερότητά τους από τους κοινούς θνητούς, το ότι είναι “καλύτεροι” και άρα “καλύτεροι να κυβερνήσουν”, ακόμα κι αν αυτοί οι τίτλοι έχουν αποκτηθεί με κοινή απάτη και ριφιφί στον πνευματικό κόπο άλλων.

Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι στην Ευρώπη μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα έχουν χάσει τις πολιτικές, ακόμα και υπουργικές τους θέσεις, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου (π.χ. Γερμανία: Karl-Theodor zu Guttenberg, Annette Schavan, κ.ά.). Έχουν παραιτηθεί και βρεθεί στην ανυποληψία λόγω της απάτης τους. Στην Ελλάδα, πέρα από το ότι δεν μεταφράζεται στα… ελληνικά η λέξη “φιλότιμο”, ελλείπει και το νομοθετικό πλαίσιο ώστε η συγκεκριμένη μορφή απάτης να τιμωρείται νομικά η λογοκλοπή καθ’ αυτήν (πέρα από το στενό πλαίσιο των ατομικών πνευματικών δικαιωμάτων)».

Με την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για την καταπολέμηση της λογοκλοπής, προβλέπεται η υπαγωγή της στις διατάξεις του ποινικού κώδικα, «όχι μόνο προς καταπολέμηση των “αρίστων” που προσπαθούν να αγοράσουν κύρος με μπαγαποντιές, αλλά και προς εξυγίανση χώρων όπως τα πανεπιστήμια, η λογοτεχνική παραγωγή, η παιδεία».

Παράλληλα το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση, με τροπολογία-προσθήκη για το ίδιο θέμα, τον Φεβρουάριο του 2020. Όμως. «προφανώς, η κυβέρνηση δεν την έφερε καν για συζήτηση στην Ολομέλεια. Την αγνόησε επιδεικτικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ